JSO, Crvene beretke
EPA
JSO, Crvene beretke

EPA

JSO, Crvene beretke, Foto: EPA

On je osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je pokušala da ubije ukrajinskog biznismena Dmitrija Loginova na Kipru 2011. godine kao i zbog izvršenja drugih krivičnih dela.

Njegovi saradnici pravosnažno su osuđeni na kazne od jedne do osam godina zatvora, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Ovom odlukom Pantelincu je za šest meseci smanjena jedinstvena kazna na koju je osuđen zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela, teškog ubistva u pokušaju i nedozvoljenog držanja i nošenja oružja.

Rajku Mijailoviću je kazna sa devet i po godina zatvora smanjena na osam, a Radovanu Galetinu sa 10 na sedam i po godina zatvora.

Pero Đurić je zbog udruživanja radi vršenja krivičnih dela osuđen na godinu dana zatvora, umesto na dve koliko je dobio prvostepenom presudom.

Apelacioni sud navodi da su Pantelinac, Mijailović i Galetin osuđeni jer su od 1. aprila do 31. maja 2011. godine, u Srbije i na Kipru, postupajući kao organizovana kriminalna grupa, zajedno sa Živojinom Tajkovim, koji je u međuvremenu pravosnažno osuđen u razdvojenom postupku, pokušali da liše života drugog iz koristoljublja.

Mediji su pisali ranije da je dogovoreno da Ukrajinac bude ubijen tako što će biti aktivirana eksplozivna naprava, sakrivena u jednoj torbi zamaskiranoj u zidu, u momentu kada bude prolazio pored zida.

Međutim, biznismen je preživeo, ali je ostao invalid, zbog čega grupa nije dobila obećanu nagradu.

Ovom odlukom takođe je potvrđena oslobađajuća presuda za Jovicu Radisavljevića, Dušana Obrenovića i Mladena Đukića.