Beograd Pobednik Kalemegdan
Profimedia
Beograd Pobednik Kalemegdan
Beogradski Pobednik počeo da se krivi, Foto: Profimedia

Da je poznata bronzana figura "nagog muškarca" u opasnosti, saznalo se tek kada su radnici gradskog "Zelenila" podigli ploče kojima su plato i osnova stuba bili popločani.

Nezvanično, iz "Zelenila" su već angažovali stručnjake kako bi se utvrdilo da li je spomenik zaista uopasnosti.

Radnik Zelenila Beograd kaže da su videli da je zmelja ulegla kada su uklonili ploče.

"Obavestili smo nadležne i oni su odmah započeli merenja. Još se međutim utvrđuje da li se spomenik nagnuo i koliko. Ako jeste, moraće da se sanira temelj, što će značajno usporiti radove na platou, koji bi trebalo da budu gotovi do sredine decembra. SAda smo sve natkrili i zaštitili, kako se tlo zbog kiše i dalje ne bi ulegalo", kaže radnika "Zelenila".

Poslednje ojačanje temelja na spomeniku rađeno je 1996. godine, i tgada je, nakon merenja, kako su potvrdili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, utvrđeno da je spomenik počeo da se krivi.

Spomenik Pobednik je stabilan, građani da ne brinu

Spomenik Pobednik na Kaleegdanu je stabilan i nema nikakve bojazni da će se on srušti, izjavila je danas direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Nela Mićović. Ona je, povodom pisanja pojednih medija da se spomenik nakrivio, poručila da građani, a ni medii mogu da budu mirni i ne trene da brinu. "Sa Pobednikom se ne dešava ništa, on je tu gde jeste, neka građani budu mirni, a i svi mi zajedno i mediji", rekla je Mićović podsetivši da je to spomenik kulture, ali i spomenik grada Beograda. Kako je navela, 1996. godine urađen je projekat sanacije temelja Pobednika i tom prilikom ekspertska grupa statičara odlučila je da se spomenik, na osnovu rezultata tadašnjeg snimanja o njegovom horizontalom i vertikalnom kretanju, stabilizuje u nakrivljenom položaju?!

Komentari (6)

Čiča Gliša

27.10.2015 00:48

Ja ceo svoj život znam takođe jednog pobednika, koji jest' da se pomalo krivi, al' nikako da padne.

Dragomir

27.10.2015 06:49

@Čiča Gliša - Чича Глишо,баш си ме насмејао и због тога ћу цео дан на овај празник бити расположен!Није било тешко уцапирати фору!Иначе споменик о коме се пише требало је да буде на Теразијама али су се побунила женска удружења тадашњег Београда!И споменик је постављен где је и сада.Ја нисам неки строги моралиста али увек сам се питао што се силне статуе љуцких тела граде да буду потпуно голе?Тачније речено да су се градиле јер ми није познато да се то сада чини.

NadinaBlok24

27.10.2015 07:56

Nece da padne vucic ce to ruskim naouruzanjem da potkoci .

SRUSI-SE

27.10.2015 19:50

@NadinaBlok24 - POMOZITE MU MISLIMA DA PADNE...NIJE TO SIMBOL BEOGRADA TO JE MASONSKI ZNAK BAS KAO I MAUZOLEJI NA AVALI I NA LOVCENU I TO SU "ANTENE" KOJE PRIZIVAJU ENERGIJU KOJA RAZBOLJEVA MENTALNO I FIZICKI SRPSKI NAROD...NEMA MESTA SMEHU TO JE DEO MATRIXA KOJI SE ZOVE METAFIZIKA I UTICAJ NEVIDLJVIH ENERGIJA NA LJUDE...CUJETE LI ZVUK PSITALJKE KOJI CUJE PAS?NE ALI TO NE ZNACI D ZVUKA NEMA IAKO GA NE CUJETE, VIDITE LI ENEGRETSKE FREKVENCIJE KOJE ODASILJU ANTENE?NE ALI TO ENZNACI DA IH NEMA

Zoran - Tico - Tico

27.10.2015 08:45

Nije baš uočljivo. Inače, po meni, i ona visoka zgrada, na slici levo, se krivi.

na

27.10.2015 09:55

@Zoran - Tico - Tico - Xaxaxa kraljuuu