Vrtić, deca
Oliver Bunić

 

Vrtić, deca

Oliver Bunić

Vrtić, deca, Foto: Oliver Bunić

Dugovanja roditelja prema beogradskim vrtićima u junu iznosila su 145,2 miliona dinara, saopštio je Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu.

Prema njegovim rečima, ukupni dug za trećinu je manji u odnosu na jun 2017, kada su neizmirene obaveze roditelja iznosile 215,8 miliona dinara.

- Zadovoljan sam tempom smanjena duga jer smo pronašli model s kojim uspevamo da neizmirene obaveze postepeno umanjimo, ali bez suvišnog pritiska na roditelje, čiji materijalni položaj uvek imamo na umu - kaže za „Alo!“ Slavko Gak.

Naš sagovornik ističe da se s roditeljima koji račune ne plaćaju redovno dogovorom pronalaze načini za izmirenje obaveza.

- Tolerancija za neplatiše, koja je predviđena ugovorom, jeste tri meseca, a ranije je bilo pritisaka da se smanji na mesec dana. Ipak, više puta sam istakao i izborio se za to da, dok sam na mestu sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, nikada neću podržati niti potpisati odluku da se siromašna deca ispisuju iz vrtića nakon jednog neplaćenog računa - kaže Gak.

Kako saznajemo, od početka godine zbog tri i više neplaćenih računa iz beogradskih vrtića ispisana su 44 mališana.

- Merama ispisa se pribegava tek pošto iscrpimo sve druge mogućnosti, jer u suprotnom to ne bi bilo fer prema onima koji redovno izmiruju obaveze. Iako su predškolske ustanove tolerantne prema roditeljima lošijeg materijalnog statusa, te neke tolerišu i kašnjenja duža od tri meseca, imali smo slučajeve kada je ispis bio nužan - objašnjava sagovornik „Alo!“.

Gak objašnjava da nakon perioda od tri meseca neplaćanja roditelji prvo dobiju opomenu, a potom u razgovoru s direktorima predškolskih ustanova dogovaraju dinamiku otplate duga.

- Želimo da u procesu dolaska do što kvalitetnijeg predškolskog obrazovanja negujemo partnerski odnos s roditeljima i da im pokažemo da imamo razumevanja za njih - zaključuje sagovornik „Alo!“.

 

Komentari (1)

roditelj 2 deteta

19.07.2018 16:00

Ne bih ja drzala decu cim ne plate , vrticka cena je povoljna a deca dobijaju tri sveza i zdrava obroka i cuva ih neko. Ako roditelji rade morali bi imati toliko para a ako ne rade neka ustupe mesto zaposlenim roditeljima.