Penzioneri i srednjoškolci
Alo / Nenad Vujanović
Penzioneri

Alo!

Penzioneri, Foto: Alo!

Gotovo sve opštine u prestonici obezbedile su najstarijim sugrađanima raznovrsne sadržaje kako bi se družili s vršnjacima, stekli nova prijateljstva i sačuvali zdravlje. 

U današnjem izdanju „Alo!“ pročitajte sve o bogatoj letnjoj ponudi.

SAVSKI VENAC

Trenutno su aktuelni besplatni dvodnevni izleti na Taru. Ture za po 100 penzionera organizuju se jednom nedeljno.
Trebalo bi pomenuti i program besplatnog rekreativnog plivanja (aktuelan tokom čitave godine), koji se 2018. realizuje na bazenima SRC „Tašmajdan“.
U prostorijama Dečjeg kulturnog centra „Majdan“ organizuje se besplatna obuka za rad na računarima, radionice akvarela i fraktala, kao i rekreativne vežbe i ples za starije.

NOVI BEOGRAD

Za najstarije žitelje ove opštine obezbeđeno je besplatno plivanje na zatvorenim bazenima SC „11.april“ i to tri puta nedeljno. Osim plivanja, aktuelan je i besplatni program joge na otvorenom.
Kada je reč o sportsko-edukativnim programima, organizovani su časovi stranih jezika, plesa, samoodbrane...

ZEMUN

Tokom čitave godine, penzionerima su dostupni besplatni programi korektivnih vežbi i plesa. Korektivne vežbe se organizuju dva puta nedeljno u KSC „Pinki“. U program plesa mogu se uključiti i penzioneri iz Batajnice (u prostorijama Mesne zajednice Batajnica).
Trebalo bi pomenuti i umetničke radionice, na kojima starije sugrađanke uče tehnike pustovanja (filcanja) vune i pravljenja asesoara, ukrasnih cvetova za kape i broševa, kao i besplatne karte za predstave u Operi i teatru „Madlenianum“.
Penzionerima su dostupni i programi rekreativnog plivanja, kursevi engleskog jezika i obuke za rad na računaru.
Na kraju, u ponudi su i besplatni izleti do različitih kulturno-istorijskih lokaliteta poput Oplenca, Aranđelovca, banje Vrdnik i fruškogorskih manastira.

MLADENOVAC

Svakog drugog četvrtka, za penzionere se organizuju besplatni izleti (dostupni tokom čitave godine), a najstariji sugrađani uz „senior karticu“ mogu ostvariti i brojne popuste.

ZVEZDARA

Svakog utorka (tokom čitave godine), volonterski servis Zvezdare organizuje besplatne kreativne radionice. U ponudi je i škola kompjutera i engleskog jezika za seniore.
U saradnji sa SC „Olimp“, i ove godine obezbeđene su besplatne propusnice za bazen. Propusnica podrazumeva besplatan ulaz za korisnika i troje dece uzrasta do 12 godina.
Projektom usluga namenjenih aktivaciji starijih osoba obuhvaćeni su besplatni pregledi, kao i saveti za aktivnosti dnevnog života i saveti o ishrani.

SURČIN

Penzioneri učestvuju u svim manifestacijama kulturno-umetničkog sadržaja na području ove opštine. Za njih je organizovan i prevoz na razna događanja na području Beograda.
U Surčinu postoji 13 udruženja penzionera i svako od njih organizuje druženja i zabave.

VOŽDOVAC

Za svoje starije sugrađane, opština Voždovac organizovala je u prethodnom periodu brojne besplatne izlete po Srbiji. Nadležni ističu da će u slučaju ponavljanja akcije svi zainteresovani biti na vreme obavešteni.

STARI GRAD

Do 1. jula traje sezona besplatnih izleta za penzionere. Svakog vikenda, nekoliko autobusa s najstarijim stanovnicima ove opštine putuje na različite destinacije širom zemlje. Nastavak izletničke sezone očekuje se u septembru.
Ponedeljkom i sredom, za penzionere su organizovani besplatni časovi akvafitnesa, odnosno vežbanja u vodi, na bazenu Sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“. Istim danima, za sve seniore, korisnike „starogradske kartice“, besplatno je i kupanje na bazenu.
Četvrtkom i subotom održavaju se časovi joge na otvorenom nadomak SC „Milan Gale Muškatirović“, a svake nedelje, u svečanoj sali opštine, besplatno se prikazuju stari filmovi u okviru „Senior festa“.

ČUKARICA

Proglasivši 2018. godinom sporta, opština Čukarica organizovala je brojne besplatne sportske programe za građane svih generacija. Među planiranim aktivnostima su plivanje, stoni tenis, kros...
Tokom juna, realizuje se program „Čukarica igra badminton“, u okviru kojeg su svim građanima ove opštine omogućeni besplatni rekreativni termini u novom nacionalnom badminton centru na Adi Ciganliji.
Zainteresovani rekreativci svih generacija mogu pohađati i besplatne časove joge na letnjoj sceni u parku u Požeškoj.