Humanitarna akcija
Alo / Privatna arhiva
Humanitarna akcija

Alo / Privatna arhiva

Humanitarna akcija, Foto: Alo / Privatna arhiva

Stanari zgrade u Bulevaru despota Stefana 68b nedavno su organizovali humanitarnu akciju i za šest sati prikupili 56.000 dinara, kojim je kupljen televizor za Roditeljski kutak Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Na taj način, iznova su pokazali koliko neguju stare, dobre vrednosti. Ali, nisu stanari pomenute zgrade poznati samo po dobročinstvu i humanosti, već i neverovatnoj organizovanosti i slozi.

Predsednica Skupštine zgrade Biljana Vukosavljević, koja već šest godina vodi zdanje sa 156 stanova i više od 400 duša, opisuje za „Alo!“ kako izgleda sarađivati s ovakvim komšijama.

- Kada sam postala upravnica zgrade, prvo smo sredili ulaz, osnovne stvari kao što su struja, liftovi... Sada se u zgradu ulazi uz pomoć šifre ili otiska prsta. Ljudi, kada uđu u našu zgradu, pomisle da su zalutali u nekakav ekskluzivni hotel. Ali, sve ovo nije bilo dovoljno, jer sam želela da organizujem zgradu koja bi imala dušu - kaže Biljana i dodaje da je to lako uradila, jer stanari između sebe imaju dobre odnose i komunikaciju.

Biblioteka i bioskop

Stanari zgrade ponosni su na svoju biblioteku sa više od 1.200 knjiga, kao i bioskopom na krovu, gde organizuju gledanje najvažnijih sportskih događaja ili letnji bioskop. - Zajedno smo posetili i izložbu o Pupinu i iznajmili brod za krstarenje Savom i Dunavom. U saradnji sa DZ Palilula, organizujemo merenje pritiska i šećera u krvi, EKG, pregled dermatologa i lekara, a to sve u prostorijama zgrade, jer imamo puno penzionera i shvatamo važnost prevencije - kaže Biljana Vukosavljević.

Bioskop na krovu

Alo / Privatna arhiva

Bioskop na krovu, Foto: Alo / Privatna arhiva

Dovoljno je, ističe naša sagovornica, samo da postavi informaciju u četiri lifta i svi stanari će se odazvati!

Prva akcija bila je prikupljanje pomoći za nezbrinutu decu u Zvečanskoj, koju su ponovili još dva puta i ukupno sakupili više od 300.000 dinara, kako bi im obezbedili hranu, opremu i igračke. Tada su se odrekli i vredne nagrade Gradskog stambenog za najlepše sređeni ulaz u Beogradu zarad kupovine didaktičkih igračaka za slepu i slabovidu decu, kao i specijalnih namirnica za decu koja se hrane na sondu.

- Posebno smo ponosni na poslednju akciju, gde smo za šest sati prikupili novac za kupovinu velikog televizora, koji se nalazi u Roditeljskom kutku na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Tamo borave roditelji i deca iz čitave zemlje, koja primaju hemoterapiju. Kada vidite ta mala bića koja i pored teške bolesti imaju osmeh na licu, onda svi vaši problemi postaju beznačajni - ističe Biljana Vukosavljević.

Humanost na delu

- Tri humanitarne akcije za nezbrinutu decu u Zvečanskoj.

- Pomoć poplavljenima u Obrenovcu.

- Za Ramazanski bajram 2014. prikupili hranu i sokove za migrante na Autobuskoj stanici.

- Pomoć za operaciju Tijane Ognjanović.

- Prikupljanje čepova za akciju „Čep za hendikep“, za kupovinu invalidskih kolica.

- Porodilištu na Zvezdari 2016. donirali dva klima-uređaja.

- Na platou između zgrada organizovana predstava „Milunka Savić“, a ulaznica je bila SMS poruka za pomoć izgradnji dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu.

- Na platou između zgrada organizovana predstava mađioničara Filipina, a ulaznica je bila SMS poruka za pomoć izgradnji dečjeg hematoonkološkog odeljenja u Nišu.

Komšije iz broja 68b tako pokazuju da i u ovim turbulentnim vremenima ima mesta za humanost i dobrotu.

- Svojim komšijama uvek napišem „Čini dobro, dobru se nadaj“, kao motiv da se uključe u humanitarne akcije. Znam da imaju poverenja u mene i da znaju da ono što predložim, uvek bude realizovano. To je ključ svega. Poverenje! Ovo je zgrada skromnih, ali beskrajno dobrih i humanih ljudi - zaključuje sagovornica „Alo!“.

 

Komentari (5)

K.M. 7

10.08.2018 10:42

Svaka vam casti. Mi u Kraljice Marije 7 pesacimo do 7-8-og sprata jer ne mozemo da se dogovorimo da popravimo (ili da namerno ne kvarimo) jedan jedini lift koji imamo. Stanari sa nizih spratova uzivaju gledajuci kako se pentramo sa punim torbama sa pijace... Creva od klima uredjaja nam stoje iznad ulaza u zgratu i tusiraju nas kondenzati iz stanova itd... Zalosno!

Boyana

10.08.2018 10:45

Svaka Vama cast, i stanarima i Upravnici! Samo sloga i zaista poverenje u coveka/zenu i ovako moze da se zivi i radi i pomaze drugima u nevolji!

nada

10.08.2018 11:14

Ovo je retkost ! U mojoj zgradi starosedeoci su svi pomrli i sada stanuju i kurta i murta i niko se nikome ne javlja !

Dorćol

10.08.2018 18:25

@nada - Ko su bili starosedeoci?? Oni koje je tito useljavao u tudje stanove ili im poklanjao stanove za koje je cela Jugoslavija uplacivala u stambeni fond, a samo su "srecni starosedeoci" dobijali dzabe i otkupljivali ih za 200 Dm? Bas ti starosedeoci u mojoj zgradi nece da daju dinar za krecenje, za sijalicu....cekaju Tita da im zameni slavine, bojler...

Ruma

10.08.2018 11:14

A moj komšiluk gleda kako samo da podmeće nogu,ogovara,pali lišće,uveče urlaju do ponoći ,pa radan svet ne može da spava........