Poseta
Go Grocka
Poseta

Go Grocka

Poseta, Foto: Go Grocka

Direktna komunikacija sa proizvođačima se nastavlja, što je i strategija rada Grada Beograda, podvukao je Petronijević.

– Došlo je do pomaka jer je prošle godine na teritoriji opštine Grocka bilo 14 dobitnika subvencija, a ove godine 58. Zajedničkim radom sa opštinom Grocka, ali i direktnom komunikacijom s našim proizvođačima, rezultati se vide. Ima još mnogo prostora za napredak i da bismo mogli da unapredimo sistem, stalno razgovaramo sa našim proizvođačima i privrednicima – naveo je Petronijević.

On je precizirao da u zadruzi ima 15 stalno zaposlenih ljudi, te da su i za hladnjaču izdvojene subvencije grada Beograda. Zaposleni su prošli obuke „Znanjem do cilja”, a kupljene su i modernije mašine kako bi bili konkurentniji na tržištu.

– Želimo da otvaramo nova radna mesta i da podstičemo preduzetnički duh kroz podsticaje za proizvodnju. Poljoprivredna proizvodnja u Grockoj na visokom je nivou, a samo zajedničkim radom i zahvaljući tome što je opštinsko rukovodstvo stalno na terenu možemo da pravimo još bolji sistem. Kada imate agrarnu politiku, ona mora da se vodi na terenu, te da se razgovara sa proizvođačima, slušaju njihove primedbe, sugestije, kritike. Da bismo bili pravi servis građana, što nam je i ambicija, mi smo na terenu i tesno sarađujemo sa opštinama – rekao je Petronijević.

Sekretar Veličković je istakao da je ova zadruga dobar primer zaokrugljenog procesa – proizvodnje, skladištenja, čuvanja, distribucije i prodaje.

– Grad Beograd maksimalno podržava voćarstvo, ali i sve druge grane u poljoprivredi. U protekloj godini iz budžeta grada opredeljeno je 120 miliona dinara za subvencije poljoprivrednicima. U ovoj godini one iznose 180 miliona dinara, a nastojaćemo da ih narednih godina još povećavamo, kako bi naši poljoprivrednici bili zadovoljniji – istakao je Veličković.

On je precizirao da je cena borovnice pet evra po kilogramu, te da prosečna porodica u Beogradu može solidno da živi od te zarade.
Dragoljub Simonović je ukazao da je ispunjeno obećanje koje je dato poljoprivrednicima, te da će sistem pomoći boljem i kvalitetnijem rodu.

– Velik je značaj navodnjavanja sistemom „kap po kap”, kao i širenje mreže u naredne dve, tri godine. To je važan uslov za pomak ka većoj proizvodnji voća. Lanac veza koji je uspostavljen omogućiće da poljoprivrednicima, ne samo u Grockoj već i u čitavoj Srbiji, bude bolje – rekao je Simonović.

Suvlasnik zadruge Marko Nedeljković izrazio je zahvalnost opštini i gradu na pomoći koju pružaju godinama. Naveo je da su primer kako uspešno mogu da se iskoriste sve subvencije, kako za nabavku hladnjače tako i za podizanje voćnjaka. On je pozvao poljoprivrednike da ih slede i pozdravio svako unapređivanje poljoprivredne proizvodnje.

Tagovi