Skadarlijska zastava
Alo / Dejan Briza
Skadarlijska zastava

Alo / Dejan Briza

Skadarlijska zastava, Foto: Alo / Dejan Briza

Popularna glumica Vjera Mujović imala je čast da ove godine podigne skadarlijsku zastavu.

- Veoma sam ponosna što sam imala tu privilegiju da otvorim letnju sezonu u mojoj ulici, jer sam u njoj rođena, kao i moja majka i njen otac. Za mene je ova ulica žila kucavica Beograda. U Skadarliju dolazimo da se radujemo i da nešto proslavimo. Ovde se najbolji dani provode noću. Ljudi koji dođu na dva dana ostaju ovde i po 20 godina - kaže glumica za „Alo!” i dodaje da je Skadarlija za Beograd isto što i Plaka za Atinu, Monmartr za Pariz.

Šareno leto

U popularnoj boemskoj četvrti svakog meseca će biti organizovan zabavni program. Krajem juna biće održana „Šeširijada“ u okviru koje će biti izabrana i mis Skadarlije. U julu će se birati najlepša terasa, u okviru festivala cveća. Nakon toga biće organizovan „Skadarlija fest”, kao i „Skadarlijska tamburica“.

Milan Milosavljević i Vesna Pastorović

Alo / Dejan Briza

Milan Milosavljević i Vesna Pastorović, Foto: Alo / Dejan Briza

Program je vodio glumac Milan Milosavljević, u ulozi Branislava Nušića, koji je nakon svečanog otvaranja poveo povorku do kuće Đure Jakšića, uz muziku i dobošara.

Glumci, muzičari i posetioci zabavljali su se spuštajući se niz kaldrmu. Ispred kuće poznatog pesnika održan je zabavno-umetnički program u izvođenju Ljiljane Jakšić u ulozi skadarlijske dame, Vesne Pastorović kao Žanke Stokić, Milana Tubića u ulozi Đure Jakšića i Milana Milosavljevića.

Skadarlija

Alo / Dejan Briza

Skadarlija, Foto: Alo / Dejan Briza

Umetnički performans - uz zvuke harmonike, violina, kontrabasa i klarineta - dočarao je boemski duh tog kvarta. Atmosfera starog Beograda ponovo će oživeti 1. juna i svakog narednog petka u terminu od 19 do 20 časova, kada će glumačka grupa sa eminentnim muzičarima izvoditi program od jarbola do Đurine kuće.