Srednjovekovne sprave za mučenje - stolica za isleđivanje
Alo / Nenad Vujanović
Srednjovekovne sprave za mučenje - stolica za isleđivanje

Alo / Nenad Vujanović

Srednjovekovne sprave za mučenje - stolica za isleđivanje, Foto: Alo / Nenad Vujanović

„Pojas nevinosti“, „špansko golicanje“, „molitveni krst“, „gvozdena devica“... deo su stalne postavke smeštene na 500 kvadratnih metara. Tačnije, u Kazamatima Vojnog muzeja, odmah posle Stambol kapije.

Marija Mijić, koordinator za delatnost turizma Beogradske tvrđave, sprovela je ekipu „Alo!“ kroz postavku od 60 eksponata. Ona ističe da izložbu godišnje poseti oko 30.000 ljudi, što je čini najposećenijom u Srbiji.

Kako smo sve dublje ulazili u Kazamate, u mračan i hladan prostor s kamenim zidovima, pojačavao se osećaj teskobe izazvan sećanjem na užas koji su sprave izazivale u prošlosti. Nakon nekoliko koraka, začuli smo i zvukove gvozdenih lanaca, okova, kao i otkucaje srca i jauke, koji su se širili kroz prostor.

Radno vreme

Izložba je otvorena svakog dana od 11 do 19 (u periodu od aprila do novembra). Cena ulaznice je 300 dinara (učenici, studenti i penzioneri plaćaju 250).

Najstrašnije je što su ove sprave bile dozvoljene zakonom i korišćene tokom sudskih procesa i kažnjavanja prestupnika širom Evrope.

Srednjovekovne sprave za mučenje - Nirnberška devica

Alo / Nenad Vujanović

Srednjovekovne sprave za mučenje - Nirnberška devica, Foto: Alo / Nenad Vujanović

NIRNBERŠKA DEVICA

Sprava je ime dobila zbog neobične spoljašnjosti i činjenice da je prvi put upotrebljena u tajnim tunelima nirnberške sudnice. Kako se sprava postepeno zatvara, tako se telo nesrećnika probada oštrim šiljcima, koji su postavljeni tako da ne oštećuju vitalne organe. To je obezbeđivalo dugotrajnu patnju i agoniju. Prvi zabeleženi slučaj korišćenja sprave desio se 1515. i detaljno je opisan u knjizi Gustava Frajtaga „Slike iz nemačke prošlosti“. Kazna je izvršena nad falsifikatorom koji je unutar „device“ tri dana preživljavao stravične muke.

Srednjovekovne sprave za mučenje - sprava za gnječenje glave

Alo / Nenad Vujanović

Srednjovekovne sprave za mučenje - sprava za gnječenje glave, Foto: Alo / Nenad Vujanović

SPRAVA ZA GNJEČENJE

Brada žrtve stavljala se u drveni mehanizam sa zavrtnjem, a brutalna sprava prvo bi lomila zube i vilicu. Kako se pritisak povećavao, dolazilo je do pucanja lobanje i izlivanja moždanog tkiva. Vremenom, sprava se ređe koristila za ubijanje žrtve, ali se primenjivala za ispitivanje i mučenje.

Srednjovekovne sprave za mučenje - kruška mržnje

Alo / Nenad Vujanović

Srednjovekovne sprave za mučenje - kruška mržnje, Foto: Alo / Nenad Vujanović

KRUŠKE MRŽNJE

„Oralna kruška“ je bila namenjena jeretičkim propovednicima, bogohulnicima i provokatorima.

„Vaginalna kruška“ bila je nešto većih dimenzija i primenjivala se nad ženama optuženim sa opštenje s đavolom i njegovim sledbenicima.

Homoseksualcima, naročito pasivnim, bila je namenjena „rektalna kruška“.

Ova naprava funkcionisala je tako što bi se nasilno stavljala u usta, vaginu ili anus i pomoću posebnog mehanizma uvećavala sve dok navedeni delovi tela ne bi bili brutalno rastrgani.

Srednjovekovne sprave za mučenje - točak

Alo / Nenad Vujanović

Srednjovekovne sprave za mučenje - točak, Foto: Alo / Nenad Vujanović

TOČAK

Skitnica Volfgang Zelvajser osuđen je 1614. u Lincu na razapinjanje na točak, pošto je proglašen krivim za sklapanje pakta sa đavolom. Mučenje na točku imalo je dve faze. U prvoj, lomljene su mu kosti i zglobovi, a u drugoj, koja je korišćena samo za pogubljenje, osakaćeno telo doslovce je isprepletano kroz točak podizano na dugačku motku, gde je žrtva ostajala do smrti ili bi bila spaljena.

Srednjovekovne sprave za mučenje - garota

Alo / Nenad Vujanović

Srednjovekovne sprave za mučenje - garota, Foto: Alo / Nenad Vujanović

GAROTA

Poslednji zabeleženi slučaj pogubljenja „garotom“ odigrao se u Španiji 1975! Osuđenik je u sedećem položaju s rukama vezanim na leđima. Na glavi mu je fiksiran gvozdeni obruč sa gvozdenim šiljkom. Dželat uvrće šiljak u osuđenikovu glavu i - kazna je izvršena. Postoji i druga varijanta, sa davljenjem metalnom žicom.