Trg republike rekonstrukcija
Alo!/Vladimir Marković
Trg republike rekonstrukcija

Alo!/Vladimir Marković

Foto: Alo!/Vladimir Marković

Prilikom rekonstrukcije Trga republike, radnici su u četvrtak otkrili delove bedema! Najverovatnije, reč je o ostacima Stambol-kapije, glavne kapije Beogradske tvrđave, koju je uklonio knez Mihailo Obrenović 19. maja 1866. godine. Iskopavanje je preuzeo Zavod za zaštitu spomenika.

Pročitajte još:

U toku su radovi na širokom otkopu, i to će potrajati nekoliko dana. Budući da je reč o vrlo osetljivoj temi, zaštitari moraju da budu sigurni u poreklo bedema.

- Tačno je da su radnici, koji su angažovani na rekonstrukciji Trga republike otkopali delove kamene konstrukcije, za koju se smatra da su možda delovi čuvene Stambol-kapije, srušene 1866. - potvrdio je, za "Novosti", zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Zavod za zaštitu spomenika utvrdiće narednih dana o kakavim je bedemima reč. Naše dalje postupanje zavisi od toga šta će da utvrdi Zavod.

Podsetimo, obiman posao obnove glavnog sastajališta Beograđana, počeo je 22. avgusta. Kraj radova predviđen je za novembar naredne godine. Do aprila, na samom platou Trga republike odvijaće se prva faza radova.

Prema najavama, u okviru rekonstrukcije biće uklonjene žardinjere, postavljene granitne ploče, mnogo zelenila i klupa, a biće napravljena i zona usporenog saobraćaja. S obzirom na to da je izvođač radova "Štrabag" usvojio zahtev gradske vlasti da se postavi video-nadzor na gradilištu, sugrađani mogu radove da nadgledaju "onlajn" preko sajta "Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda".