Klima-uređaji
Alo / Masanori Jošida
Klima-uređaji

Alo / Masanori Jošida

Klima-uređaji, Foto: Alo / Ognjen Radošević

Pojedini stanovnici prestonice rashlađuju se tako u svojim domovima ili na poslu, ne razmišljajući o sugrađanima, koji ih mogu prijaviti za društveno neodgovorno ponašanje.

Klima-uređaji

Alo / Masanori Jošida

Miloš Dimitrijević iz komunalne policije, Foto: Alo / Masanori Jošida

On dodaje da ovakvih problema u novijim zgradama nema, jer su creva klima-uređaja pravilno sprovedena prilikom izgradnje.

Prema odluci grada Beograda crevo za odvod kondenzovane vode ne sme se sprovoditi u oluke, kao ni do zemlje, odnosno trotoara, jer može doći do oštećenja olučnih cevi, narušavanja izgleda fasade i čitave zgrade. Prema propisima, crevo se mora sprovesti nazad u stan.

Jasni propisi

Prema odredbama Odluke o komunalnom redu, klima-uređaji treba da se postavljaju tako da se onemogući izlivanje kondenzata na fasadu i susedne zgrade, kao i direktno izlivanje na površinu javne namene, odnosno, površinu u javnom korišćenju. Kazne za oštećenje fasade su 150.000 dinara za pravno lice, 25.000 za odgovorno lice pravnom licu, 75.000 za preduzetnike, a 15.000 za fizičko lice.

 

Komentari (1)

jabreja

14.07.2018 14:02

Tako je to kad se donose napredni zakoni, po svoj prilici ih potpisuje genijalni Marijan Risticevic: crevo "se vraca nazad u stan". Sumano neznanje? Nee, uobicajeno. Busiti zgradu jos jednom, a tek sta uraditi s inficiranom vodom i isparavanjem u stanu gde treba da bude beba ili dete sa astmom, npr? Umesto propisivanja, ako im je vec do (pre)normiranja, nacin uvodjenja u oluk, ispada da zarazena, rafioaktivna i prljava kisa s peskom iz Sahare je nista prema kondenzatu iz klime.