violina
Profimedia
violina

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Dok orkestar od 105 muzičara bude svirao remek-dela klasične muzike, publika će na velikim ekranima moći da prati veličanstvene snimke Zemlje i kosmosa koje je napravila Američka svemirska agencija NASA.

Hjustonski simfonijski orkestar prvi je izveo ovaj projekat iz tri dela, budući da je u njihovom gradu sedište NASA. “Planeta” je premijerno predstavljena publici 2009, “Zemlja” 2013, a “Kosmos” 2016. godine. Beogradska filharmonija je prva u Evropi koja izvodi “Kosmos”, a na večerašnjem programu je i “Zemlja” (nju je premijerno izvela Londonska filharmonija u Liverpulu). Naš orkestar, međutim, prvi će izvesti dva segmenta iz triptiha “HD Odiseje” na istom koncertu.

Uz segment “Zemlja”, orkestar će izvesti kompoziciju Džona Adamsa “Kratka vožnja u brzoj mašini” i Štrausovu epsku poemu “Tako je govorio Zaratustra”. Potom će publiku odvesti u kosmos, uz čije prizore će slušati Dvoržakovu “Simfoniju iz novog sveta”.

Producent vizuelnog dela koncerta je Amerikanac Dankan Kop, koji je specijalno montirao snimke Zemlje, odnosno kosmosa, i prilagodio ih muzičkoj podlozi.

- Nakon onog što sam čuo i video na generalnoj probi, mogu samo da vam kažem - očekuje nas veliki prasak! - rekao je direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Kapije će biti otvorene od 17 sati. Ulazi na prostor gde se održava koncert biće sa Bulevara Nikola Tesla i iz ulice Ušće. Specijalni tretman imaće najmlađi sugrađani. Umesto fan pita, uobičajenog za pop-rok koncerte, Filharmonija sprema bejbi pit - odvojen prostor za trudnice i decu do sedam godina. Ulaz u ovaj prostor biće iz ulice Ušće.