Student
Alo / Dejan Briza
Student

Alo / Dejan Briza

Student, Foto: Alo / Dejan Briza

U Beogradu stanovi se najviše otkazuju od prvog jula, saznajemo iz agencija za nekretnine. Da bi zadržali svoje stanare i izbegli dva neplaćena meseca, stanodavci često nude studentima i opciju da stan plate znatno jeftinije, čak i po ceni jedne mesečne kirije.

- Moja dva cimera i ja živimo u trosobnom stanu na Dorćolu i plaćamo ga 290 evra. Računi za stan su nam oko 135 evra. Pošto su stanodavci zadovoljni nama kao stanarima, ponudili su nam da preko leta plaćamo račune, a kiriju su nam spustili na 180 evra. Pod uslovom da im to platimo unapred –- priča za “Alo!” Nemanja Vidaković, student Pravnog fakulteta.

Stanovi u beogradu - jednosobni 17.850-23.800

Rračuni za struju 3.000

Infostan 6.000

Internet i kablovska 1.900

ukupno 28.900

hotel 24.170

• cene su izražene u dinarima

On takođe navodi da i većina njegovih kolega zadržava stan preko leta, s tim što uglavnom plate duplo nižu kiriju, ali bez prava da borave u njemu.

Studenti, koji su školsku godinu proveli u nekom od beogradskih domova, zadržavaju mogućnost i da preko leta ostanu u svojim sobama, po cenama malo višim nego što inače plaćaju svaki mesec. Cena stanovanja po osobi, u zavisnosti od kategorije doma i broja kreveta u sobi, za jul iznosi od 4.543 dinara do 7.030, a za avgust od 3.686 do 5.795 dinara.

Dok su neki studenti naišli na razumne gazde, ima i onih koji nisu bili te sreće. Kako „Alo!“ saznaje, u julu i avgustu, najčešći gosti u pojedinim hotelima, koji zadržavaju sobu čak dva meseca, upravo su studenti koji su otkazali svoje stanove ili sobe u studentskim domovima. Zbog velike navale u ovom periodu, potrebne su čak i rezervacije, barem nedelju dana unapred.

- Mesečni najam jednokrevetne sobe je 24.170 dinara, ili 30.000 za dvokrevetnu, za 30 dana. U njima gosti imaju krevet, komodu, orman, televizor i kupatilo, a trošak za struju i komunalije ne plaćaju. Naše osoblje u tim sobama jednom nedeljno menja posteljinu i peškire. Takođe, postoji mogućnost dodatnog korišćenja vešeraja, po 50 odsto nižim cenama za redovne goste, kao i povoljnije cene kompletnih obroka u iznosu 600 dinara za ručak i večeru - kažu nam iz hotela u centru grada i napominju da se usluga interneta naplaćuje 1.540 dinara ukoliko gost želi.

Cene soba

Studenti koji ne uspeju da uhvate nijedan od navedenih povoljnijih popusta, u Beogradu mogu da iznajme sobu, čije se cene kreću od 70 do 100 evra. Uz to se uglavnom naplaćuje i potrošnja struje od 500 do 1.000 dinara, a ponegde i usluga interneta. Za tu cenu ulazi i dozvoljeno korišćenje kupatila, a ponegde i korišćenje kuhinje.

Oglas za sobu

Alo / printscreen

Oglas za sobu, Foto: Alo / printscreen

S obzirom na to da iznajmljivanje jednosobnog stana u skoro bilo kom beogradskom naselju uglavnom košta minimum 150 evra, i to bez troškova komunalija, nije iznenađujuće što su studenti gazde stanova zamenili recepcionerima da bi uštedeli. Kada se sve stavi na papir, ukoliko dva studenta odluče da iznajme ovakvu sobu u hotelu, to će ih koštati 15.000 dinara po osobi, s tim što neće imati mogućnost da dovode prijatelje na noćenje, imaju kućne ljubimce, prave žurke i sede na terasi, a i reč je o prostorijama manjih kvadratura.

Komentari (2)

Sa njima ste uvek na gubitku ..cetiri meseca ne placaju a da je

29.06.2018 06:57

Studenti su najgore resenje po pitanju iznajmljivanja stanova , neuredni, bahati, bezobrazni, traze svoja prava koja ne postoje po tim pitanjima u sredjenim zemljama . Odlika svih je da cute kada naprave kvar koji moze da ugrozi citavu zgradu samo da ga ne bi platili, traze maksimum za minimum novca , nikada vise studentima ne bi iznajmljivao prostor . Studenti ne cene korektnost , traze usluge kao da su u hotelu iznajmili sobu , utisak je da vas mrze kada treba da plate ono sto koriste.

Vesna

02.07.2018 14:33

@Sa njima ste uvek na gubitku ..cetiri meseca ne placaju a da je - Nemam ista iskustva, naprotiv. Nasmejani, kulturni, ljubazni, placanje na vreme...