Beograd na vodi
Tanjug/Rade Prelić
Beograd na vodi

Tanjug/Rade Prelić

Beograd na vodi, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Posle prvog paketa saobraćajnica, koje su obezbedile pristup i prvom izgrađenom stambenom objektu „BW Residence“, nastavlja se izgradnja ulica i bulevara, do tržnog centra koji je u izgradnji, kao i prepoznatljive Kule, koja će biti zaštitni znak tog dela grada.

Sadnice svetskog kvaliteta

Odabrane vrste školovanih sadnica iz eminentnih evropskih i domaćih rasadnika sa dugom tradicijom proizvodnje sadnog materijala koriste se za oplemenjivanje kompletnog prostora.

- Pored stabala, zelene površine su upotpunjene travom, perenama i cvećem. Za održavanje zelenih površina ugrađuje se sistem za navodnjavanje koji se snabdeva podzemnim vodom preko posebno izvedenog bunara - kažu u „Milenijum timu“.

Objekti u okviru projekta „Beograd na vodi“ svakako zahtevaju i reprezentativnu infrastrukturu, koja podrazumeva sve neophodne instalacije u skladu sa visokim zahtevima investitora i korisnika, kao i široke bulevare sa dovoljno saobraćajnih traka, parking-mesta i dosta zelenila.

- U okviru saobraćajnica svakako će biti obezbeđena parking-mesta, ali će parkiranje u okviru saobraćajnica biti svedeno na najmanju moguću meru. Na taj način biće omogućeno da se velika pažnja posveti prostorima koji su namenjeni biciklistima i pešacima - objašnjavaju u „Milenijum timu“ i dodaju da će pristup garažama u okviru prostora biti omogućen.

U sklopu tih radova biće izgrađeno više od dva kilometra saobraćajnica, a prema rečima ljudi iz te kompanije, svi noseći slojevi kolovozne konstrukcije i asfaltni slojevi izvode se u skladu sa propisima i uz konstantnu kontrolu nosivosti svakog izvedenog sloja.

- U okviru projekta izvođenja radova na saobraćajnicama predviđene su i biciklističke staze na bulevarima ili biciklističke trake u saobraćajnici, kao i pešačke staze i zelene površine. Za sve te prostore izvodi se adekvatno odvodnjavanje, uz ugradnju separatora pre ulivanja atmosferske vode u kolektor - napominju naši sagovornici.

Planirana infrastrukturna mreža obuhvata:

- vodovod

- kišnu kanalizaciju

- fekalnu kanalizaciju

- toplovod

-gasovod

- elektro instalacije

- telekomunikacione instalacije

- instalacije sistema za navodnjavanje

- Završna obrada svih pešačkih staza i parking-mesta su kvalitetne granitne ploče, dimenzija i boje prema izboru projektanta, atraktivno dizajniranog sloga sa granitnim baštenskim i saobraćajnim ivičnjacima. Bulevari imaju ozelenjeno razdelno ostrvo, a u okviru svih saobraćajnica izvode se manje zelene oaze, koje oplemenjuju prostor i, uz moderno dizajnirane klupe za odmor, predstavljaju jedinstvene ambijentalne celine - najavljuju iz „Milenijuma“.

Moderno dizajniran urbani mobilijar ugrađuje se na svim pešačkim površinama i obuhvata klupe, kante za otpatke sa sortiranjem otpada i posebne kante za pseći otpad sa kesama za upotrebu.

- Ugrađuje se javna i dekorativna rasveta savremenog oblika i visokog kvaliteta, sa LED svetlima i sa mogućnošću kontrole i regulisanja intenziteta svetla. Rasveta je jedinstvenog dizajna za ceo prostor Beograda na vodi, kako na šetalištu uz Savu, tako i na saobraćajnicama.