Besmrtni puk na ulicama Beograda
Youtube Printskrin
Besmrtni puk na ulicama Beograda

Alo!/Masanori Jošida

Besmrtni puk na ulicama Beograda, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Noseći portrete svojih predaka, kako bi obeležili Dan pobede nad fašizmom, nekoliko stotina Beograđana u akciji "Besmrtni puk" maršira glavnim gradom.

Šetnja je krenula oko 17 sati iz Ruzveltove ulice i kretaće se do Skupštine grada Beograda, gde će na kraju biti priređen svečani koncert.

Povorku predvodi udruženje "Noćni vukovi" na svojim motorima, a u prvom redu nalaze se ministar za rad Zoran Ðorđević, ministar inovacija i tehnološkog razvoja Nenad Popović, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin.

Saobraćaj je u delu gde se marš odvija obustavljen, a građani stoje mirno i pozdravljaju učesnike povorke.

Pokret "Besmrtni puk" je potekao u Rusiji. Formalno se za godinu početka te manifestacije uzima 2011. godina, kada je ulicama ruskog grada Tomska marširalo 5.000 ljudi noseći portrete svojih predaka stradalih u Otadžbinskom ratu.

Za samo nekoliko godina ovaj pokret je porastao na 1.200 gradova i više od 12 miliona ljudi, od kojih je samo centrom Moskve prošle godine prošetalo više od pola miliona građana, na čelu sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Prošle godine ova manifestacija je održana u oko 40 zemalja sveta, uključujući SAD, Nemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Austriju, Italiju, Kinu i mnoge druge države.

 

Komentari (3)

gorgonzola

09.05.2018 18:10

Bravo!!! Zašto ovo nije unapred objavljeno, obavezno bih se pridružila?

Pedja971

09.05.2018 21:30

@gorgonzola - Baš tako. Trebalo se to najaviti ranije. Bilo bi mnogo mnogo više ljudi.

biljana.zdrale@mercuri.rs

09.05.2018 22:40

@gorgonzola - Bilo je ranije najavljeno, ali očigledno nedovoljno! Dobrodošli ste da nam se pridružite sledeće godine!