Zmija u Futoškom parku
Printscreen
Pazi zmija

Alo!/Masanori Jošida

Pazi zmija, Foto: Alo!/Masanori Jošida

O tome svedoči i istaknuto upozorenje, ispisano crnim flomasterom: „Pazi, zmija! Zvati zoo-higijenu“, uz dopisanu poruku: „Zoo-higijena zmiju nije našla“.

Od zmije juče nije bilo ni traga, ni glasa, kada su reporteri „Alo!“ obišli pomenutu ulicu, a ispred upozorenja su se zaustavljali brojni prolaznici.

Stanari zgrade u broju 11a, gde je papir i zalepljen, više ne haju za zmiju, a odbili su da se slikaju, uz opasku da se ne plaše gmizavca. Ostalo je nejasno da li je i ko je uopšte video zmiju, jer nismo uspeli da saznamo ko je autor upozorenja.

Ubijanje kažnjivo zakonom

Budimir Grubić, direktor „Veterine Beograd“, kaže za „Alo!“ da su obavešteni o pojavi zmija u Dragoslava Jovanovića i Muzeju Vuka i Dosteja, te da su njihovi zaposleni izašli na lice mesta.

- Što se tiče obaveštenja u Dragoslava Jovanovića, uopšte nije jasno ko ga je zalepio, niti ko je video zmiju. U Beogradu ne postoje opasne zmije. Te životinje su izuzetno plašljive, ne napadaju ljude i nisu agresivne. Sve su zakonom zaštićene i kažnjivo je njihovo ubijanje. Ukoliko građani primete zmiju, neka zovu nas.. Stižemo vrlo brzo na lice mesta - kazao je on.

I brojni prolaznici, kao i radnici firmi koje su u blizini ulaza gde je, navodno, viđena zmijurina, odbili su da se slikaju.

- Videli smo obaveštenje. Ma, kakav strah. Zmija je sigurno pobegla. Malo smo obazriviji kada idemo u pekaru i to je to - otkrili su nam u turističkoj agenciji, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Devojka, koja svakodnevno parkira automobil u garaži preko put,a iskreno nam je rekla da je od prekjuče u panici.

- Otkako sam videla upozorenje, nisam mirna. Plašim se! Evo, sada kada sam parkirala auto u garaži, opet sam bila u panici jer sam pomislila da je zmija mogla da dođe ovde, a da je niko ne vidi. I zašto bi stajalo obaveštenje ako gmizavac nije opasan - pita se ona.

U radnji malo dalje saznajemo da su i oni obavešteni o zmiji.

- Cela ulica zna za to! Ne plašim se. Mada su komšije došle da mi kažu da zatvaram vrata, što do sada nikada nisam činio - priča uz smeh naš sagovornik.

Naravno da se vest o gmizavcu prelila i do firme na samom ćošku ulice.
- Zmija ne može da se popne ovde. A i da uđe, uhvatio bih je i to je to - ispraća nas ljubazni zaposleni.

To, međutim, nije jedini slučaj ovih dana da je žitelje centra Beograda uznemirila zmija. Pre tri dana belouška ili neotrovna vodena zmija ušetala je u Muzej Vuka i Dositeja, na Dorćolu. Ušla je iz dvorišta u službene prostorije muzeja i nestala. Radnici „Zoo-higijene“ pretražili su sve, ali je nisu našli.

 

Komentari (3)

nedjo

19.07.2018 07:43

uhapsiti i privesti u policiju zmiju

jura

19.07.2018 08:55

@nedjo - Jel imala ,,kockice,, po sebi...

Muzafer

19.07.2018 09:38

Samo da se neko ne zezne i oženi je.