Kruzeri
Alo / Nenad Vujanović
Kruzeri

Alo / Nenad Vujanović

Kruzeri, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Čak pet rečnih divova baškarilo se krajem nedelje na pristaništu Luke Beograd, gde je ekipa „Alo!“ zatekla veliki broj stranaca koji su uživali u lepotama našeg grada.

Turisti uglavnom imaju organizovane aranžmane, a ko želi, može i sam da isplanira vreme u Beogradu, što je učinio mladi par iz Francuske.

- Pre polaska na put napravili smo program šta ćemo obići u Beogradu. Zato smo iznajmili bicikle, kako bismo upoznali grad i osetili njegovu atmosferu. Mene je fascinirala vaša arhitektura. Ima toliko različitih stilova gradnje, naročito u starom delu grada - kaže Ben Ikbel (33), student arhitekture iz Pariza, koji dodaje da su Beograđani vrlo preduzimljivi, kada je reč o upućivanju stranaca na određene lokacije.

Mirjam Šeli i Ben Ikbel

Alo / Nenad Vujanović

Mirjam Šeli i Ben Ikbel, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Njegovu devojku u Beograd je privukla gastronomija, a najveći utisak na nju ostavila je Karađorđeva šnicla.

- Ovo nam je prvi put u Beogradu. Lično volim da odem na pijacu, kako bih osetila duh grada ili u neki manji restoran, da se upoznam s lokalnim specijalitetima. Od sada mi je omiljeno jelo Karađorđeva šnicla - preukusna je. Moram da priznam da ukusniji paradajz nisam probala, a i šljive su me oduševile. Takođe, saznala sam da je provod u Beogradu nezaboravan. Sada nemamo vremena za to, ali svakako planiramo da se uskoro vratimo - rekla nam je Mirjam Šeli (29).

Osim mladih Francuza, imali smo priliku da upoznamo i turiste iz Nemačke. Većina njih iskoristila je priliku za razgledanje grada iz otvorenog autobusa.

- Obišli smo brojne znamenitosti Beograda - Stari dvor, Crkvu Svetog Marka, Narodno pozorište, ali na mene je najveći utisak ostavio Hram Svetog Save. Ostala sam bez daha. Saznala sam da je to najveći pravoslavni hram na Balkanu i divno je što se nalazi u centru grada - kaže za „Alo!“ Gertruda Šmid iz Berlina.

Gertruda Šmid

Alo / Nenad Vujanović

Gertruda Šmid, Foto: Alo / Nenad Vujanović

Dok su pojedini putnici uživali u vožnji srpskom prestonicom, drugi su zatražili pauzu kako bi mogli da prošetaju njenim ulicama.

- Najviše su mi se dopali Beogradska tvrđava i Kalemegdan. Toliko istorije na jednom mestu. A najinteresantnija mi je priča o spomeniku Pobednik, koji zapravo nije trebalo tu da bude postavljen. Lep utisak ostavlja i puno zelenila u vašem gradu. Meni se mnogo dopada što dobar deo Beograda može da se vidi sa reka - priča Edmund Miler iz Hamburga.

Edmund Miler

Alo / Nenad Vujanović

Edmund Miler, Foto: Alo / Nenad Vujanović