Aprilska berza ploča 2018.
Alo!/Dejan Briza
Aprilska berza ploča 2018.

Alo!/Dejan Briza

Aprilska berza ploča 2018., Foto: Alo!/Dejan Briza

Sa tradicijom dugom već 38 godina, popularna “Berza ploča” menjala je mesto održavanja. Svoje iskustvo pravi kolekcionari prenosili su s generacije na generaciju, najpre u bioskopu "Drina", a zatim u Studentskom kulturnom centru. Tokom osamdesetih, berza se održavala u "Domu omladine", a konačno pre tri godine ovo mesto postalo je njen stalni domaćin.

Pred kraj svakog meseca, u holu Amerikane, ljubitelji vinila imaju priliku da razmenjuju ili prodaju polovna, kao i dobro očuvana originalna izdanja na pločama i diskovima.

Današnjoj aprilskoj berzi prisustvovao je veliki broj ljudi, a našu ekipu privukle su dve mlade devojke iz Slovenije, koje su nam rekle da su došle ovde sa namerom da pronađu prvu ploču "Korni grupe" i da su ih prijatelji uputili na berzu.

Aprilska berza ploča 2018.

Alo!/Dejan Briza

Aprilska berza ploča 2018., Foto: Alo!/Dejan Briza

Među pravim ljubiteljima vinila je i Andrej, koji ima samo 16 godina.

- Ploče i diskovi kao predmeti, te celi doživljaj slušanja muzike preko gramofona mnogo su mi zanimljiviji nego kada to činim preko digitalnih uređaja. Osećaj je mnogo jači, a sam zvuk drugačiji. Doživim čitavu epohu u kojoj je album stvoren - rekao nam je Andrej i dodao da je na današnju berzu došao sa devojkom koja takođe obožava ploče i da im je zajednički hobi njihovo skupljanje.