Ada Ciganlija
Alo!/Nenad Vujanović
Mapa za radionice na Adi Ciganliji

Alo / Promo

Mapa za radionice na Adi Ciganliji, Foto: Alo / Promo

Hiljadu mališana iz Srbije i inostranstva kampovaće od 27. jula na posebno pripremljenom prostoru na levoj obali Savskog jezera.

- Očekujemo oko 600 učesnika iz naše zemlje i 400 iz inostranstva. Dolaze nam gosti iz Omana, Južne Koreje, Izraela, Grčke, Francuske, Velike Britanije, Nemačke... ali i iz regiona, Republike Srpske, Hrvatske, Bosne - kaže za „Alo!“ Dejan Pantić, predsednik Saveza izviđača Beograda.

Prema njegovim rečima, tokom smotre biće organizovane razne radionice, škole veslanja, plivanja, dizanja kampa, vezivanja čvorova, slanja poruka pomoću signalnih zastava i lampi...

- Planirane su i izviđačke akcije snalaženja u prirodi, a u program će biti uključeni i profesionalni penjači, pripadnici Žandarmerije, konjičke brigade, članovi SVIBOR-a - navodi Pantić.

Koliko je ovaj događaj važan za državu i Grad Beograd, pokazuje i to što su sve službe komunalnog sistema angažovane u njegovoj pripremi.

- Tokom jučerašnjeg dana započeli smo aktivnosti u vezi sa uređenjem prostora na kojem će deca kampovati. Radimo na postavci svih potrebnih sadržaja, kao i sekundarne vodovodne, kanalizacione i strujne mreže. Cilj je da se deci obezbede uslovi za bezbedan boravak u prirodi, zbog čega će čitav prostor biti i ograđen - kaže za „Alo!“ Darko Glavaš, v. d. sekretara za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

Prema njegovim rečima, Sekretarijat za javni prevoz i GSP „Beograd“ pomoći će Savezu izviđača Srbije i Beograda u organizaciji više izleta u prestonici.

- Želimo da im ponudimo što više sadržaja, da upoznaju Beograd i realizuju niz aktivnosti. Deca će imati priliku da borave u autentičnoj prirodi, u šatorskom smeštaju, koji će podići u skladu s tradicijama izviđačkog pokreta - zaključuje Glavaš.