Knez Mihailova barikade
Alo!/Marko Đoković
Knez Mihailova barikade

Alo!/Marko Đoković

Knez Mihailova barikade, Foto: Alo!/Marko Đoković

Na ulazu u najpoznatiju prestoničku štraftu - Knez Mihailovu ulicu već su postavljene betonske barikade iz bezbedonosnih razloga. Time je isključena mogućnost ulaska automobila u ovu centralnu pešačku zonu.

Veliki betonski blokovi “čuvaju” i ulaze u Sremsku i Kolarčevu. Ovim se prestonica upisala u red evrpskih i svestkih gradova, koji pred predstojeće praznike podižu bezbednost na najviši nivo, baš kao što su to Njujork, Berlin, Drezden...

Gradski čelnici još ranije su najavili da će biti pojačana bezbednost u Beogradu, posebno u centru, gde će se odvijati veliki broj manifestacija. To, međutim, nije sve kada je sigurnost građana i turista u pitanju jer će se, kako “Alo!” saznaje, svi gradonačelnici gradova u Srbiji pobrinuti da građani i turisti tokom predstojećih praznika opušteno borave na ulicama širom Srbije.

Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa građanima u Skupštini Beograda, kaže za “Alo!” da je čitava ta akcija najavljena još pre nekoliko meseci i sada se sprovodi u delo.

Svetska pripravnost

U Njujorku su, kao i svake godine, najavljene najrigoroznije bezbednosne mere za sve one koji će novu 2018. dočekati u centru grada. Na drugom kraju planete, Moskva je objavila i precizne podatke. Oko 45.000 policajaca, pripadnika Federalne službe ruske nacionalne garde i privatnih kompanija za obezbeđenje, kao i spasioci i medicinski radnici, kako je već objavljeno, biće angažovani tokom novogodišnjih manifestacija. Kako je naveo šef gradskog Odeljenja za kulturu Aleksandar Kibovski, tokom praznika biće angažovano oko 20.000 policajaca i gardista, 2.000 pripadnika grupe za bezbednost, 1.200 članova tima za brzi odgovor, više od 1.300 zaposlenih u kompanijama za pružanje usluga obezbeđenja, kao i 20 jedinica Hitne pomoći i 80 ambulantnih timova.

- Gradonačelnici većih gradova i opština u Srbiji, uključujući i prestonicu, već su imali sastanke sa ministrom unutrašnjih poslova. Tada je zahtevano da se i u državi poveća nivo bezbednosti, posebno u centralnim delovima gradova, baš kao što je to u celom svetu, posebno Evropi, a imajući u vidu sve nemile događaje koji su se desili ove, ali i prethodnih godina - navodi Glavaš i dodaje da se u prestonici sve aktivnosti tog tipa već izvode.

- Pre mesec dana započeli smo postavljanje stubića kako bismo ogradili celu pešačku zonu Knez Mihailove ulice i centralnih gradskih trgova. Sve to je dodatno pojačano mehaničkim barijerama i žardinjerama. Na taj način stvaramo bezbedno okruženje za sve ljude koji se nalaze u centralnim gradskim zonama. Uz to, pred koncerte na Trgu republike već smo postavili mehaničke barijere, žardinjere i stubiće. Tu su i takozvane zapreke za mase koje će dodatno poboljšati bezbednosni koridor na mestima koja to zahtevaju. Tako će biti i kada su ostali skupovi i manifestacije u pitanju, uključujući i doček 2018. ispred zdanja Narodne Skupštine - objašnjava on.

Prema njegovim rečima, da ne bi bio ugrožen komoditet sugrađana, nema izmena u saobraćaju na Trgu republike. Sa druge strane, veče pred Novu godinu i tokom samog dočeka biće izmena u režimu gradskog saobraćaja, a neki delovi u centru biće zatvoreni za saobraćaj - otkriva Glavaš. I prošle godine bilo je slično kada je bezbednost građana u pitanju - bio je obezbeđen prostor oko zdanja Narodne Skupštine i samom Trgu Nikole Pašića, “barikade” su bile i kod Terazija, Bulevara kralja Aleksandra i Vlajkovićeve.

Komentari (1)

Master

27.12.2017 11:10

Jel se to i kod nas ocekuje napad "religije mira"?? Ili se, samo, pripremamo u slucaju da "miroljubive izbeglice" odluce da ponove berlinski scenario od prosle godine?