Prva moderna bolnica beogradske varoši
Alo / Vikipedija
Prva moderna bolnica beogradske varoši

Alo / Vikipedija

Prva moderna bolnica beogradske varoši, Foto: Alo / Vikipedija

Tako na primer, u ulici Džordža Vašingtona broj 19 nalazi se jedna veličanstvena bela zgrada, za koju malo ko zna da je bila prva bolnica u Beogradu.

Samu inicijativu za njenu izgradnju  pokrenuo je knez Mihajlo Obrenović 1861. godine. On je poklonio plac koji je prethodno otkupio od Đorđa Cenića, tadašnjeg ministra. Donirao je i građevinski materijal koji je bio pripremljen za izgradnju vladarskog letnjikovca u Smederevu. U humanitarnoj akciji učestvovao je Ilija Milosavljević Kolarac, takođe poklonivši deo placa.

- Vladarski par Obrenović organizovao je dobrotvorni bal i lutriju 11. februara 1865. Sav sakupljeni novac uložili su u izgradnju ove bolnice. Angažovali su arhitektu Jovana Frencla, koji je zgradu projektovao po uzoru na jevrejsku bolnicu u Berlinu. To je bila prva bolnica u varoši i u čitavom beogradskom okrugu - priča za “Alo!” Ljubiša Đorđev, licencirani turistički vodič, i dodaje da je kamen-temeljac položen 30. juna 1865. u prisustvu kneza, opštinskih odbornika, građana i uglednih ličnosti.

Na dobrotvornom balu i lutriji sakupljeno je 1.667 dukata, 30 groša čaršijskih i 30 para, što je omogućilo početak gradnje. Interesantno je da je ukupan trošak izgradnje bolnice bio 21.000 dukata, dok je za izgradnju zgrade Narodnog pozorišta utrošeno 9.000 dukata.

Podzemni tuneli od Višnjičke banje do Rimskog bunara

Posebno je interesantno to što su podzemni tuneli ispod bolnice povezani sa Rimskim bunarom sa jedne strane i Višnjičkom banjom sa druge. Veruje se da su ti tuneli bili veza sa bolnicom, kao i da su se njima prenosili ranjenici. Takođe, smatra se da se u neposrednoj blizini ispod bolnice nalazilo jezerce sa pijaćom vodom, koje je bolnica koristila za svoje potrebe.

Bolnica je svečano otvorena 1. maja 1868, ukupan broj kreveta bio je 120, a prvi pacijenti primljeni su 1881. godine.

Ova ustanova je osim najmodernije medicinske tehnologije u to vreme imala i četiri sistema ventilacije, podno grejanje i tekuću vodu.

- Kada je zgrada, u stilu romantizma, završena 1868. godine, postala je jedna od najmodernijih bolnica na evropskom kontinentu. Bolnica se više ne nalazi na tom mestu, jer je iseljena posle Drugog svetskog rata. Danas se u toj zgradi nalazi Muzej medicine Srbije, kao i prostorije Srpskog lekarskog društva - priča Đorđev i dodaje da pre izgradnje moderne bolnice, ova ustanova uopšte nije imala svoju zgradu. Ona je bila smeštena u iznajmljenim kućama na više lokacija u gradu, što nije zadovoljavalo neophodne uslove.

Zgrada prve beogradske varoške bolnice ima status spomenika kulture od velikog značaja i pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture.