Razbili Mađare: Fudbaleri Belgije
Tanjug/AP
Razbili Mađare: Fudbaleri Belgije

Tanjug/AP

Razbili Mađare: Fudbaleri Belgije, Foto: Tanjug/AP

Da je pre početka prvenstva ponudio Mađarima osminu finala i to sa prvog mesta u grupi, verovatno bi oberučke prihvatili. Ovog puta zaista su se namerili na bolju ekipu i moraće da pruže ruku protivniku. Golove za Belgiju postigli su Aldervereld u 10, Bačuaji u 78, Azar u 80 i Karasko u 91. minutu.

"Laka konjica" se držala prvih deset minuta, ali to je na njihovu žalost, sve što su uradili. Belgija je došla do vođstva posle jednog centaršuta iz prekida, kada su Mađari loše postavili ofsajd zamku. Defanzivac Totenhema Tobi Aldervereld odlično je to izbegao, bio najviši u skoku i matirao Gabora Kiraljija.

Do kraja poluvremena viđeno je još nekoliko obećavajućih prilika sa obe strane, ali ne toliko dobrih da bi se mreža zatreskla još po koji put.

U drugom poluvremenu "crveni đavoli" su odigrali taktički na mestu, a Mađari su uspevali nekoliko puta da iskoriste propust uglavnom na sredini terena i probiju do gola, ali je realziacija izostala.

U poslednjih petnaestak minuta Belgija je postigla dva ekspresna pogotka. Najpre je rezervista Miči Bačuaji koji je u igru ušao u 76, zatresao mrežu odmah u 78. minutu. Azar je sjajno probio po levoj strani, uposlio napadača Marseja koji je izbegao ofsajd zamku i smestio loptu u gol.

Ako je iko zaslužio da se upiše u strelce, onda je to svakako najbolji prvotimac svoje reprezenatcije na svakom dosadašnjem meču - Eden Azar. Samo dva minuta nakon Bačuaijevog gola gde je Azar bio asistent, vezista Čelsija postigao i pokodak preciznim udarcem koji je ušao u "malu mrežu".

Selektor Stork shvativši da više nema šta da izgubi, ubacio je u igru napadača Danijela Bodea umesto štopera Rolanda Junaža. Ipak, taj potez se ispostavio kao kontraproduktivan pošto je nekoliko minuta kasnije krilni napadač madridskog Atletika Karasko postavio konačnih 4:0.

Belgija će u četvrtfinalu Evropskog prvenstva igrati protiv Velsa u Lilu. Taj duel je na programu u petak od 21.00 čas.