Sud Presuda Pravda Aukcija
Profimedia
Sud Presuda Pravda

Profimedia

Sud Presuda Pravda , Foto: Profimedia

Naime, fabrika “Eenergo zelena”, koja se bavi neškodljivom preradom opasnog životinjskog otpada, a u koju je investotor uložio 21 milion evra, obustavila je svoj rad u Inđiji još novembra 2014. jer, iako je naš zakonski sistem u toj oblasti usklađen sa standardima i praksom EU, on se nije sprovodio. Tako su, nakon određenog vremena koje su radili u našoj zemlji, ulagali pritužbe resornom ministartsvu jer se tolerisao rad dve kafilerije na teritoriji Srbije, iako nisu u potpunosti usklađeni sa zakonskim okvirom. No, nadležni su ostali gluvi na pritužbe na ovog investitora, iako je takva firma našoj zemlji i više nego korisna.

Zato su Belgijanci i presavili tabak i pokrenuli arbitražu protiv Srbije pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova u Vašingtonu, zbog sistematskih propusta Srbije da sprovede sopstvene propise u oblasti prerade životinjskog otpada, što je ugrozilo održivost poslovanja kompanije u Srbiji. Koliko su rešeni u nameri da tu stvar isteraju do kraja, govori i činjenica da su do sada, kako saznajemo, samo na advokate za taj spor iskeširali već oko tri miliona dolara.

Da očito ne primenjujemo propise, te se olako odnosimo prema pritužbama stranih investitora, smatra i Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuregionalnu saradnju i tadašnji vršilac dužnosti pokrajinskog sekretara za poljoprivredu.

- Rezultat odlaska firme “Energo zelena” je nedoslednost primene propisa na teritoriji Srbije, a pre svega u smislu upravljanja animalnim otpadom. Kada su videli da se ti propisi nedosledno primenjuju, oni su tražili dijalog sa Ministarstvom poljoprivrede (pri. aut. ministarka je bila Snežana Bošković Bogosavljević), kao i mi iz pokrajinske Vlade, ali na žalost do njega nije došlo u onoj formi i obimu kao što smo očekivali - navodi Bugarski.

U Ministarstvu ćute

Iako smo juče pokušali da dobijemo komentar u Ministarstvu poljoprivrede ovim povodom, ostali smo uskraćeni za odgovor. Samo su nam kratko poručili da ne mogu ništa da pričaju dok traje postupak pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova.

Kako ističe, ne mogu se usvajati zakonske regulative, a da se ne primenjuju.

- Logično je da će onda neko ko je ozbiljan i ko drži do sebe zatražiti zaštitu pred međunarodnim institucijama. Pritom, za nas je ogroman problem što više nemamo jednu takvu kompaniju za preradu životinjskog otpada jer, prema trenutno važećoj zakonskoj regulativi, ne mogu se plasirati mesne prerađevine ukoliko nema adekvatnog upravljanja animalnim otpadom. A ako imate kapacitet u Somboru od 10.000 tona godišnje a tvrdite da se u Srbiji godišnje proizvede između 120.000 i 160.000 tona animalnog otpada, postavlja se pitanje šta se dešava sa ostatkom, koji završava u vodotokovima, pod zemljom, možda čak i prerađen... - napominje Bugarski.

Godišnje 200.000 tona otpada

Procenjuje se da se u Srbiji godišnje proizvede i do 200.000 tona animalnog otpada u klanicama i na farmama, ali da se čak 80 odsto nepropisno odlaže. Istovremeno, fabrika “Energo zelena”, koja je obustavila rad zbog nepoštovanja propisa u toj oblasti, ima kapacitet prerade od 150.000 tona životinjskog otpada.

 

Komentari (15)

BG

11.03.2017 15:54

Srbija tj. rukovodstvo nikada ništa ne poštuje.

Crvena

11.03.2017 15:56

Ajde majstori MARJAN, Babic, Mihajlovicka i društvo ajde sad vadite pare iz dzepa.

Patriota

11.03.2017 16:12

Gde je sada Vučko da objasni narodu kakve je ministre postavio! Gubimo milione eura zbog nesposobnih ministra, koji su tu samo da klimaju glavom.

badza

11.03.2017 19:31

@Patriota - Zasto da pitate Vučka,zasto ne pitate Pajtica,on je bio Predsednik Pokrajinske vlade 2014 god.A indjija je kolioko mi se čini u Vojvodini.Razmisli malo pre nego sto nesto komentarises.

Platite

11.03.2017 16:13

vi iz vlade iz svod dzepa. Nemojte ovaj ojadjeni narod pljačkati zbog vaših neuspeha.

Kvazimodo Sorabius

11.03.2017 16:16

Pa sta je 100 miliona za Svetog Acu pravednika, skrati penzije i socijalna davanja, posalje komunalnu i obicnu policiju da izmisljaju kazne, udvostruci sudije za prekrsaje i eto love, jos ce i da ostane...

Drita

11.03.2017 16:41

@Kvazimodo Sorabius - Gospodine ruke Vam se pozlatile za izrecenu istinu.

Драгомир

15.03.2017 07:45

@Kvazimodo Sorabius - Тако је бато!Само крену комуналци по градовима,градићима,селима и селићима па удри казна кога затекну било где да седи на столици,столички,троножцу,фотељи ... Пардон,фотеље ће да заобилазе у широком кругу као што не смеду да пипаду џипове паркиране ди не сме се!И тако ти се седење па пута 5 хиљадарки и ето ти парааааа!Али шта ако сви буду тражили пет дана затвора као онај што седе да одмори душу а комуналац цап па 5 хиљадарки?Ометао човек авионски саобраћај!

Marija

11.03.2017 16:20

Vazno je samo da nas bombarduju koliko Zakona je Skupstina usvojila, A GDE SU RESORNA MINISTARSTVA KOJA TREBAJU I MORAJU DA SPROVODE ZAKONE. STA NA TO KAZE G-DIN PREMIJER.UZECE JOS MALO OD PENZIONERA I PLACATI PENALE TO MU JE LAKSE NEGO ZAKON DA SE SPROVODI-

Marko

11.03.2017 18:09

Pitam se kako bi neke od nasih kompanija poslovale u Belgiji?

Dr Miggyy

11.03.2017 18:30

Zamolio bih Vučića da me izuzme iz ovog troška, jer mi je dosta oteo penzije. Za ovu grešku neka optereti svoje klimoglavce, koji su aminovali usvajanje zakona, a zaboravili da ga primene. Ako se ovako nastavi mi odosmo ispod dna ne Evrope, već Afrike, a šta ja mogu, kao pošteni glasač i platiša poreza i ostalih nameta ove Vučićeve nedođije. Vučiću, ako Boga znaš, nemoj mi zločinački onako otimati penziju, ja gledam, ti otimaš besdušno neprijateljski, a tvoji ne znaju šta rade, a rade.

stranac

11.03.2017 18:48

e jesu ti belgijanci neki zadrljeni.kakav bre animalni otpad?oni jos ne znaju za cuvene srpske virsle i parizere i ostale preradjevine?pa sta oni misle,ako pocne da se preradjuje taj otpad iz klanica sta ce da jedu penzioneri,ono malo radnicke klase i deca za uzinu?madjari im se bune zasto uvozna stisnjena sunka ima 81 a ne 96% mesa,ajde ovde da se napravi analiza stisnjene sunke i ne treba belgijancima nikakav sud da vide zasto im je propao posao i ko je platio ministarki da ih otkaci....

Stišnjeni

11.03.2017 21:35

@stranac - smo mi totale. Zato bakterije i virusi. Sve to mesna industrija stvara.

bob

11.03.2017 19:13

Iz Indija sam, ne branim ni jednu vlast jer ni jedna nije dobra, ali ovaj prestanak rada Energozelene se desio za vreme demokratske vlasti.Imamo najmanje otpada iz klanica, verovatno deo koji treba da se baci završava u salamama i viršlama za ljudsku ishranu. Toliko

A šta su ovi 5

11.03.2017 22:02

@bob - godina radili? kako sprovode zakone 5 god. i štite interese?