Beba Nejtan
Facebook
Beba Nejtan

Facebook

Sad je nasmejani dečak, Foto: Facebook

Nejtan je rođen sa rupom u srcu, a lekari su rekli da bi bez ove, veoma složene operacije mogao da živi najduže šest meseci. Nejtanu je dijagnostifikovana retka bolest koja dovodi do sužavanja plućne arterije. Svaki put kada bi doktori pokušali dečaka, koji je tada imao 3,5 meseca, da skinu sa mašine za održavanje u životu, njegova pluća i srca bi prestali da rade.

Međutim, mali Nejtan je bio pravi borac! Pre teške operacije, kako bi se njegovi organi oporavili, lekari su ga priključili na mašinu kroz koju je cirkulisala i menjala se njegova krv. U jednom trenutku je gladovao i punih 10 dana jer je imao i infekciju creva, a javili su se i ugrušci krvi u njegovom u mozgu, zbog kojih je trpeo epi-napade, koj bi trajali od četiri do 45 minuta, piše Dejli rekord.

Lekari više nisu imali kud, osim da puste mališana da umre, ili da nagovore roditelje da pristanu na veoma složenu operaciju, koja bi zaustavila rad srca tokom intervencije, ne duže od sedam sati.

Nejtan je bio toliko bolestan, da su roditeljima lekari savetovali da ostanu u bolnici, jer su se plašili da beba neće izdržati operaciju. U jednom trenutku operacije, došlo je do komplikacija, tako da je umesot planiranih sedam, na operacionom stolu proveo čak 15 sati, a pri tom mu je bio zaustavljen rad srca!

Na sreću roditelja Lesli Kondi i Dejvis Bajrn, Nejtan je pregurao sve, a osoblje bolnice prozvalo ga je čudom od deteta.

Nejtanova mama je uvek verovala da će se oporaviti.

Beba Nejtan

Facebook

Oporavak nije bio nimalo lak, Foto: Facebook

- Kada ga pogledate, nikada ne biste pomislili šta je sve prošao. On je toliko pun energije i ne prestaje da se smeje. Neverovatno je što i dalje radi to, posle svega što se dogodilo. Nikada mi je palo na pamet da neće izaći živ iz operacione sale. Možda je trebalo, ali ja sam samo razmišljala kako lekari mogu da mu poprave srce - rekla je hrabra majka Lesli.

Oporavak nakon operacije trajao je čak tri meseca, a prvih sedam dana od operacije srce je bilo toliko otečeno da mu je bio otvoren grudni koš.

Majka kaže da dva meseca nisu videli kraj problemima...

- A onda, samo je jednog jutra izgledao drugačije. Imao je i dalje cev za kiseonik prikačenu za usta, ali je pokušao da se osmehne. Tada sam znala da će izaći - priseća se majka Lesli.

Porodici je veoma pomogla i humanitarna organizacija Glazgov dečije bolnice, koja je sakupila 10 hiljada funti za Nejtana i obezbedila roditeljima krevete kako bi mogli sve vreme da budu uz njega.