Jugo
Profimedia.rs
18+
Klikni da vidiš sliku
Jugo
Jugo, Foto: Profimedia.rs

Britanski BBC u tekstu povodom jubileja dolaska "juga GV" u Ameriku, piše da se oznaka GV odnosila na "Good Value" (dobra vrednost), ocenjujući da je to bila loša marketinška poruka, koja je od samog starta bila osuđena na propast.

U tekstu, koji je u svom stilu naslovio "Poslednji stvarno užasan auto", BBC podseća da je za prodor "Juga" na američko tržište najzaslužniji bio biznismen Malkolm Briklin.

Sredinom 1980-ih godina je u SAD bilo poželjno da svako poseduje jeftino i ekonomično prevozno sredstvo, što je Briklin iskoristio.

Uz pomoć američkih političara Henrija Kisindžera i Lorensa Iglburgera postignut je dogovor sa jugoslovenskim vlastima i "jugo" je prvi put Americi predstavljen na sajmu automobila u Los Anđelesu 1984. godine.

Da bi mogao da se prodaje u SAD na "jugu" je moralo da se izvrši oko 500 prepravki.

Iako je automobil zasnovan na "fijatu 127" sa maksimalnom brzinom od oko 138 km/h (86 milja na sat) u tom trenutku bio najsporiji na američkom tržištu, njegova prodaja je išla munjevito, navodi BBC.

Izvoz je, međutim, 1992. zaustavljen raspadom bivše Jugoslavije i ratom, a BBC podseća i da je NATO 1999. bombardovao fabriku "Zastava automobili", navodno pogrešno misleći da je reč o "Zastava oružju".

"Bomba je, međutim, pala godinama pre toga" i, kako navodi britanski javni servis, "Jugo" je Amerikancima postao glavni predmet šala.

"Mogao bi da udvostručiš vrednost juga, samo ako mu napuniš rezervoar", bila je jedna od šala koja je kružila Amerikom sredinom 1980-ih.

"Jugo" je bio i "zvezda" u nekoliko filmova, a jednu od glavnih uloga "tumačio" je i filmu "Ko je ubio Monu".

Iako je bio predmet podsmeha u nekoliko navrata i u popularnoj emisiji BBC-a "Top gir", britanski javni servis na kraju postavlja pitanje "koliko je 'jugo' zaista bilo loš?".

Istražživanje koje je 1987. objavio magazin "Popular Mećanics" pokazuje upravo suprotno.

Oko 78 odsto vlasnika "juga" u SAD ocenilo je kvalitet svog vozila kao "dobar" ili "odličan", dok je 42 procenta navelo da bi ponovo kupili isti automobil, podseća BBC.

"Jugo" se proizvodio od 1980. do 2008. a prodat je u blizu 800.000 primeraka.

Kragujevačka "Zastava" je u ovaj automobil ugrađivala motore snage 45, 55, 60 i 65 konjskih snaga i za 28 godina nije previše menjala njegov izgled.

Komentari (1)

dorcolac

28.11.2015 05:20

U isto vreme je bila zezalica, americka reklama za Cadillac: Ako kupite Cadillak, dobijate i Yugo dzabe, koji mozete strpati u gepek i ako vam nestane benzina, sa njim idete do prve benzinske pumpe!