Bata Živojinović
Vesna Lalić
Bata Živojinović
Bata Živojinović, Foto: Vesna Lalić

Kineski vojni ataše u Beogradu za našeg velikana imao je samo reči hvale.

- Presrećan sam danas u vašem toplom domu, u Srbiji, u lepom, belom Beogradu. U lepoti vaše zem,lje i vaše prestonice gde mi je pripala časta da lično upoznam vas, gospodine Živojinoviću, o kome u Kini živi i, uveren sam, trajaće još dugo priča o "Valteru". Ona nadahnjuje junaštvom, slobodarstvom i ljubavlju. Spaja generacije vaših obožavalaca u našoj zemlji - rekao je ataše Vang Haibin tokom posete čuvenom Bati.

Domaćin i junak filma "Valter brani Sarajevo" otpozdravio je kineskim gostima poručujući da su dobro došli sada i uvek.

- Ovde ćete biti uvek dragi gosti, kao što sam i ja bio, ne jednom, već više puta u vašoj velikoj i moćnoj Kini. Među ljubaznim kineskim narodom, koji je pokazao, ne jednom, da razume Srbe i Srbiju kao svoje najprisnije prijatelje. Želja mi je da traje naše prijateljstvo - poručio je Bata.

Ubrzo, posle emotivnog susreta, kineska delegacija je velikom Valteru darovala svečani vojni časovnik (u Kini je ovaj dar u rangu najvišeg ordena). Pre Bate, Kinezi su ovakav časovnik darovali i predsendiku Tomislavu Nikoliću.

Međ poklonima bili su i kineski prepoznatljivi i upečatljivi rukopisi drevnog slikarstva, kaligrafije. Na papirusu, protkanom svilom, ispisana je poruka: za dugovečno prijateljstvo.

- Gospodin Vang nam je ispričao kako je odlučio da upiše vojnu akademiju, da se opredeli za taj poziv koji ga je doveo u Srbiju. Opredelio se, kazao je, za ovaj poziv gledajući Valtera. Bata ga je pažljivo slušao. I, dobro se držao, a posle... Posle sam mu obrisala suze. Oboje smo mislili na našeg sina Miljka - rekla je Batina supruga Lula.