Učio od  najboljih:  Milutin  i Velimir
Blic
Učio od  najboljih:  Milutin  i Velimir

Blic

Učio od najboljih: Milutin i Velimir, Foto: Blic

To najbolje znaju njegovi prijatelji i porodica, koji su sa njim delili kako teške, tako i radosne trenutke. Jedan od njih je Milutin Mrkonjić, potpredsednik Glavnog odbora SPS-a, koji je sa glumcem bio prijatelj više od pola veka. Prvi put za „Alo!“ političar otkriva

kako je izgledalo tinejdžersko doba sa Batom, kako je počela ljubav sa Lulom, kao i to da je od njega naučio kako se živi kafanskim životom.

- Batu znam više od 60. godina. Odrasli smo zajedno na Crvenom krstu, između 14. beogradske gimnazije i sportskog terena „Radnički“, gde je on stanovao. Uvek ću pamtiti, a toga smo se često i prisećali, kako je čekao najzgodniju devojku u Beogradu, a to je bila Lula. Sada mi pred očima stoji slika kako u kožnoj jakni na motoru dolazi po nju ispred 14. gimnazije, a svi gledaju u njega i zavide mu što ima tako lepu devojku. Kada bi video da mi klinci gledamo, uvek bi rekao: „Klinci, to je moja ženska. Nemojte da se mešate oko toga. Budite moji drugari“. Obojica smo se često prisećali toga, Lula je bila među najlepšim devojka na Vračaru, a Bata je neizmerno bio zaljubljen u nju. Kakav je bio u mladosti, takav je ostao da poslednjeg dana - neposredan, jasan, definisan - otkriva Milutin i ističe da je sa Živojinovićem učio kako se živi boemskim životom.

Bati su svi  zavideli jer je  imao najlepšu  devojku

privatna arhiva

Bati su svi zavideli jer je imao najlepšu devojku, Foto: privatna arhiva

- Mi smo sedeli pored izloga beogradskih kafana i učili od njega kako se provodi. Znao je da na Crvenom krstu sa drugarima sedi u kafani po nekoliko dana i u prvo vreme smo gledali i učili kako to Bata radi. Sve sam učio od njega - kako se pije, provodi u kafani, vozi motor, ophodi sa ženama, baš sve. Bio mi je uzor od ranih godina. Sve sam sa njim učio i gledao kako se radi. Lula je moja generacija, a pošto je sa Vračara i iz iste gimnazije, bili smo nerazdvojni - priseća se Mrkonjić. S obzirom na to da su bili stranački partneri, Milutin objašnjava kakav je Bata bio političar.

- Ceo život smo bili dobri prijatelji, da ne govorim o onom partijskom stažu. Bio je odličan političar, a posebno stranački partner. Malo ko zna da je njegova uloga i saradnja sa Kinom neprocenjiva. Bata i Kinezi su jedna duša. Ljudi iz Kine, kada su dolazili u Beograd, na sve moguće načine su želeli da ga vide. O njegovim glumačkim kvalitetima neću da govorim, jer to zna ceo svet - kaže Mrkonjić i otkriva da je sa Ivicom Dačićem planirao da poseti Batu.

Bio je zvezda

Kako ističe Milutin Mrkonjić, Batin talenat je neponovljiv i oduvek je bio predodređen da bude svetska zvezda, što govori veliki broj njegovih uloga. - Bio je legenda odmalena. Predodređen da bude svetska zvezda, bio je svetska zvezda. Mnogo mi je teško. Borio se kao lav i takav je ostao do kraja života - borac, čovek iz naroda, vrhunski glumac. Njegov odlazak bitno će poremetiti ulogu u mom životu, moj uzor je otišao i više ništa ne može da bude isto - kaže Milutin.