Banke
Željko Šafar
Banke

Željko Šafar

Ilustracija, Foto: Željko Šafar

Narodna banka Srbije formirala je radnu grupu koja treba da izradi propis po kome će fondovi i agencije, pored dugova firmi, moći da otkupljuju i nenaplative kredite građana, pišu Večernje novosti!

Već duže vreme postoji pritisak od strane tih agencija, ali i od strane banaka koje bi se na taj način rasteretile dugova koje ne mogu da naplate.

S druge strane, građani strepe poučeni dosadašnjim iskustvom sa uterivačima.

U centralnoj banci kažu da će učiniti sve da dužnike ne dovedu u nepovoljniji položaj od onog u kome bi bili da njihovi dugovi nisu prodati.

Propis se izrađuje po ugledu na slične koji postoje u državama članicama EU i uz nadzor Narodne banke.

- Te institucije će svakako biti obveznici primene propisa o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koji je na snazi već šest godina, kažu u NBS.

Novi propisi će biti na razmatranju najranije polovinom ove godine, a počeće da se primenjuju od kraja 2017.

Komentari (15)

Aca

05.01.2017 23:35

Strasno. Smislice drzava gore i izvrsitelja..... jad i cemer.

vasilijerafailo

06.01.2017 03:43

@Aca - Tek dolaze teska vremena .naplacivace i vazduh...To nisu pravi Srbi...Ali narod je tako hteo,dok ne bude...Sve je.....

marginalno

06.01.2017 08:22

@Aca - A već smišljaju da nas pretvore u ostavu rezervnih organa koje će prodavati uz proviziju. Zakon je u pripremi. Srbija bi trebalo da promeni ime u VUČKOZEMLJA.

Mirka

06.01.2017 00:09

Sto nas brate sve nepobiju pa neka zive sami i uzivaju.

nedjo

06.01.2017 00:29

turci su bili mnoogo blaži

Teodora

06.01.2017 00:35

Moramo da zaustavimo vučića i njegovu sns bandu što pre, inače će nas dokrajčiti! Rasprodali su zemlju za procenat i proviziju, građane su ponizili, opljačkali, oteli penzije, a katastrofalnom ekonomskom politikom uvode nas u dužničko ropstvo, otimačinu nastavljaju iz meseca u mesec kojekakvim idiotskim zakonima i uredbama, postavili su svoje partijske neznalice sa kupljenim diplomama na sudijska mesta tako da ni od pravde nema ništa...Sad i ovo!Narode probudi se!Stop tiraniji,neznanju,pljački!

Neko

06.01.2017 02:15

E jadne li drzave kad vlast ovo dopusta maltretiranje naroda a kad treba da glasas med i mleko pa ovo nije bilo ni u Adolfovo vreme nedaju ljudima posao a traze harac pa de ovo ima sramota znas kad ce dobiti moj glas pa makar mrtav bio

Zelenaši i ratni profiteri

06.01.2017 05:08

Kad uzmete neke pare od banke, ili joj date pare na štednju, one će učiniti sve da vam zagorčaju život i u prvom slučaju uzmu hipoteku (kuću), a u drugom slučaju da vas zeznu i ojade preko propisa, dojave poreskoj,naknada i sl. i opet vam sa državnom mafijom uzmu sve i podele ćar.Tako se obogatio i bogi i sad izigrava cara Trajana.

zika

06.01.2017 05:37

Sta ima tu cudno kupis kucu na zapadu otplacujes jedno vreme desi se da izgubis posao cekaju te jedno vreme normalno ide kamata ,posle na prodaju niko te nepita banka namiruje svoj dug tako je u australiji.

Pedja

06.01.2017 10:58

@zika - Mesas pojmove. Ako ne placas ratu za kucu ili auto BANKA oduzima imovinu i prodaje, sto je normalno. Ovde se prica o tome da ce banka tvoj dug dati/prodati trecem licu koji moze da radi sta hoce, moze da poveca dug koliko god on hoce. Tu je problem jer ondos izmedju klijenta i banke je tajna i banka NE SME da odaje takve informacije a narocito ne sme da prodaje informacije o duznicima i dugovima. Superhik drzavava, otmi do siromasnih, daj bogatima.

Pantokrator

06.01.2017 07:49

Ma da, neka gradjani rešavaju na pištolje sa uterivačima. . .

Feniks1

06.01.2017 07:59

Bojim se da ako vi necete da budete utjerivaci , stavice migrante da utjeruju svima .

XXL

06.01.2017 10:30

No dobro sve je to u sklopu tržišta pa i dug je roba kojom se može trgovati ali mi kao društvo nismo dosegli taj nivo gde prevashodno privreda treba da je jaka kako bi se to sprovodilo u delo. Najviše će stradati sitni građani što je verovatno i primarni cilj Režima preko NBS-a kako bi se dugovi građana namirivali iz njihove lične imovine (stanovi, kuće, automobili ...) dok od propale privrede i imovine tih preduzeća NE može se ni izdaleka namiriti njihov dug.

samo naPRDno

06.01.2017 11:03

Banke ne mogu tj. NE SMEJU da prodaju ili odaju bilo kakve informacije vezane za klijenta jer su takve informacije zasticene poverenickim odnosom koji se potpisuje pri otvaranju racuna, davanju kredita i ostalog. Banka moze i sme da oduzme imovinu ali NE SME da daje podatke o racunima trecem licu. Tu nastaje haos, jer uterivaci dugova mogu da rade sta hoce. Mogu da podignu dugovanje koliko oni zele, ko ih sprecava u tome. Ova banda na vlasti se treba smeniti sto brze.

Moca Seljak

06.01.2017 11:33

Da pojasn' kredit se kupuje kao i druga roba pa tako isto moze da se prda sto jei NORMALNO' Moramo da shvatimo da su banke institucije a ne humanit'drustva'