Sud Presuda Pravda
Profimedia
Sud Presuda Pravda

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Sporazumom koji je Banda zaključio s Republičkim javnim tužilaštvom RS, pored zatvorske kazne, bilo je predviđeno i da se od njega i ostalih optuženih solidarno oduzme imovinska korist u iznosu od 543.000 KM, što je razlika opljačkanog novca koji tokom istrage nije pronađen.

Predloženi sporazum je, bez obrazloženja, odbilo sudsko veće Posebnog odeljenja Okružnog suda u Banjaluci. To je drugi put da je isto veće "miniralo" nagodbu tužilaštva i odbrane, jer su sličan sporazum odbili i u decembru 2016. godine, kada je Bandi predložena kazna od pet godina zatvora.

U ovom slučaju optuženi su još i bivši specijalci MUP RS Vladan Malić i Goran Paraš, koji su u međuvremenu odustali od pregovora o priznavanju krivice, kao i Aleksandar Popović, koji nije ni pokušao da se nagodi. Nakon što je sporazum odbijen, postupak protiv Olega Bande ponovo je spojen sa specijalcima i suđenje se nastavlja 19. marta.

Tužilaštvo je juče obavestilo sud da je izmenilo i optužnicu, iz koje je izbačena optužbu za organizovani kriminal, pa je svima na teret stavljeno krivično delo razbojništva i nedozvoljenog posedovanja oružja. Napravljene su i određene "kozmetičke" izmene u činjeničnom opisu optužnice.

Specijalci i Banda terete se da su 22. septembra 2015. na auto-putu Banjaluka - Gradiška presreli kolonu vozila koja je u Zagreb prevozila novac Unikredit banke. Pucajući iz automatskih pušaka i uz pretnju "zoljom", razbojnici su naterali obezbeđenje da otvori kombi, te da im preda magnetni ključ pomoću koga su otvorili sigurnosne kofere, iz kojih su ukrali 616.548 KM u raznim valutama. U pljački su učestvovali i specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz, kao i insajder iz "Sektor sekjuritija" Danijel Kuzmić.

Ovoj grupi se ponovo sudi nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo prvostepenu presudu banjalučkog Okružnog suda kojom su Malić, Paraš i Popović osuđeni na po 11 godina zatvora, dok je Bandi izrečena kazna od devet godina zatvora. Zanimljivo je da su se oni u decembru 2016. nagodili sa tužilaštvom, ali je sud taj sporazum odbio. Tada su čak priznali i organizovani kriminal, pa je Maliću, kao vođi grupe, predložena kazna od osam godina, Parašu i Popoviću po šest, a Bandi pet godina zatvora.