Crna Gora zastava
Profimedia
Crna Gora zastava

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Ta grupa broji oko 50 članova. Istraga je pokrenuta zbog provere njihove moguće povezanosti sa osobama, koje se dovode u vezu sa osujećenim terorističkim napadima u Crnoj Gori, pišu podgoričke "Dnevne novine".

"Balkanska kozačka vojska" formirana je 11. septembra u Kotoru, a za kozačkog pukovnika i atamana Crne Gore izabran je Slobodan Pejović.

Ovaj događaj izazvao je veliku pažnju javnosti u celom regionu, a glavno pitanje je bilo što je razlog za formiranje kozačke vojske u Crnoj Gori mesec dana pred parlamentarne izbore.

Na internet stranici "Centralne kozačke vojske" stoji informacija da je delegacija "Balkanske kozačke vojske" boravila u Moskvi od 11. do 16. oktobra, te da su bili gosti nedavno smenjenog direktora ruskog Instituta za strateška istraživanja Leonida Rešetnjikova, koji je pozdravio osnivanje kozačke vojske kao "još jednog objedinjujućeg faktora pravoslavnih slovenskih naroda na Balkanu".

Glavni ataman za Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku je Vojislav Vidaković, koji je kategorično odbacio bilo kakvu povezanost sa osumnjičenima za planiranje terorističkih akcija u Crnoj Gori.

"Kozaci ne stoje ni iza kakvog plana destabilizacije Crne Gore i napada na vašeg premijera Mila Ðukanovića. Može da nas proverava ko god hoće, tvrdim da među onima koji su hteli da izazovu incidente u Crnoj Gori, koji su hteli da ubiju vašeg premijera nema nikog ko je u redovima kozačke vojske čiji sam ja ataman. Razlozi zbog kojih neko pokušava da nas uvuče u ovako prljavi scenario sigurno nesu radi zaštite Crne Gore i Ðukanovića", kazao je za ovaj podgorički dnevnik Vidaković.

Upitan zašto su ih pojedini ruski mediji označili kao organizaciju koja sporovodi ruske interese na Balkanu, Vidaković ističe da se radi o jednom opozicionom mediju koji radi nečijih drugih interesa plasira laži o kozačkoj vojsci i njenoj navodnoj umešanosti i u dešavanja u Crnoj Gori.

„Mi smo u Crnu Goru došli u leto ove godine na poziv Matice Boke, otvorenog srca i duše, kao organizacija koja želi da sačuva prijateljstvo između svih pravoslavnih država, dakle i između Crne Gore i Rusije. Između vaše države i Rusije su tri veka međudržavnih odnosa i neko hoće da te veze i to sećanje uništi i preda zaboravu. Mi se ne mešamo u politiku, ne radimo ništa što je protiv zakona Crne Gore, i ne znam po kom osnovu bi nas neko ubacivao u ovu neprijatnu priču, osim da nas diskredituje kao jednu miroljubivu organizaciju“, kaže Vidaković.

A na pitanje zašto su njihove poruke prilikom osnivanja u Kotoru bile i političke, Vidaković kaže da je javna tajna da je "Balkanska kozačka vojska" protiv NATO-a, i da imaju pravo na svoje mišljenje.

„To što smo javno protiv Alijanse, ne znači da smo teroristi. Tačno je da smo nacionalisti, ali nismo šovinisti i to je velika razlika", poručio je Vidaković.

Tagovi

Komentari (3)

Srp i čekić

11.11.2016 10:40

Srpska i ruska Pravoslavna crkva ni Putin ni čentnici i vojvode neće NIKADA dozvolit da im Pravoslavne CG i RS i Srbija i Makedonija udju u EU i NATO i to će sprečit i silom ako treba isto ko šta nikada neće Papi Franji dozvolit ujedinjenje Crkve kako je bila do 11veka što se jadan očajnički trudi posle priznanja GrčkePC kako se krivoslavi sa Julijanskim kalendarom kad su stvorili haos u istočnoj Crkvi....

zakeralo

11.11.2016 10:52

ajde Milo ne brukaj cojstvo i junastvo koje inace i nemas.Sta je saka od 50 ljudi naspram vas cijele Crne Gore ako je ona jos pod tvojom kontrolom ali izgleda da vise i nije

DUPLJAK

11.11.2016 11:09

Crnogorske sluzbe rade bolje i efikasnije od nasih i svaka ima cast sto su ispratili i operativno obradili ove likove, Ovde vrslja ko hoce i radi sta hoce .Ako vec ne mogu i ne smeju da diraju krupne belosvetske ribe,moglli su da isprate ovdasne kozake i lekara iz Rusije koji ovde ileglano leci po strokavim budzacima i. uzima milone jadnim bolesnim ljudima bajuci nad njima u crnim nacarima dok mu ataman prevodi i zakazuje.Pod maskom prijateljstva sa Rusijom ovde su upusteni njihovi prevaranti.