Raketa Projektil
Profimedia
Raketa Projektil

Profimedia

Raketa, Foto: Profimedia

SAD su danas saopštile da su uspešno testirale svoj raketni odbrambeni sistem THAAD iznad Aljaske, nakon što je Severna Koreja prošle nedelje prvi put lansirala interkontinentalnu balističku raketu za koju neki eksperti veruju da može da pogodi kontinentalni deo SAD, javlja južnokorejska agencija Jonhap.

Američka Agencija za raketnu odbranu (MDA) saopštila je da je danas izvela testiranje sistema THAAD lansiranjem mete - balističke rakete iznad Pacifičkog okeana severno od Havaja.

"Oružani sistem THAAD, smešten u Kodijaku na Aljasci, detektovao je, pratio i presreo metu", navodi MDA.

Prema preliminarnim pokazateljima, dodaje se, planirani ciljevi testiranja su postignuti i oružani sistem THAAD je uspešno presreo zamišljenu pretnju - balističku raketu srednjeg dometa (IRBM).

Američka agencija ističe da je to bilo 14. uspešno presretanje u ukupno 14 testiranja sistema THAAD.

"Uspešno demonstriranje THAAD-a protiv balističke rakete srednjeg dometa jača odbrambene sposobnosti zemlje protiv razvijajućih raketnih pretnji u Severnoj Koreji i drugim zemljama širom sveta i doprinosi široj strukturi strateškog odvraćanja", zaključuje se u saopštenju.

THAAD je u martu raspoređen u Južnoj Koreji s ciljem da odvrati nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje, podseća Jonhap.  

Komentari (1)

momazver

12.07.2017 09:33

Džaba im,jer....Koliko sam ja shvatio iz do sada pisanom,OD AMERIČKE STRANE,o Severno korejskim balističkim raketama i njihovim mogućnostima,rekli su da mogu da ih naprave,lansiraju,da dosegnu odtredjenu trajketoriju,ALI... im je let,putanja,cilj potpuno nepoznat i nepredvidiv.Kako Sev.Koreancima,koji još nisu usavršili tu vrstu softevera,tako i Amrerima koji pa nemaju takve programe koji mogu da predvide gde i kako da ih presretnu, pa samim tim ne znaju da li će i gde da tresnu!