Nikola Đuričko
Profimedia
Nikola Đuričko

Profimedia

Nikola Đuričko, Foto: Profimedia

Poznata srpska glumica Tomanija Đuričko baka je našeg čuvenog glumca Nikole Đurička. Igrala je u više televizijskih filmova i serija, a njen unuk kaže da je možda i ona razlog što je on počeo da se bavi glumom.

"Tomanija Đuričko jeste moja baka i moguće je da se zbog nje i ja bavim glumom", ispričao je Nikola Đuričko o baki koja ga je nagnala da krene njenim stopama, a čiji je život, neraskidivo vezan za glumu, bio izuzetno težak.

Tomanija Đuričko

Wikipedia

Tomanija Đuričko, Foto: Wikipedia

Iako su u vreme kada je počela da se bavi glumom, mladi uglavnom bežali od kuće zbog strasne ljubavi, nju je ta ljubav vezala upravo za putujuće pozorište. Ona se zaputila u svet bez ičega, a vodio ju je instinkt i velika želja da se bavi ovim pozivom.

Tomanija je sa vojskom, sa samo godinu dana, davne 1915. otišla u Francusku gde je u Nici, zajedno sa ostalom decom, prvi put nastupala na sceni. Smisao tih priredbi bila je da se u naslednicima probudi patriotski duh, ali kod nje se probudilo još nešto.

Sa prvom ruskom grupom se brzo rastala, a promenila je mnoga putujuća pozorišta.

- Teško smo živeli, nije bilo novca, a lišavali smo se gotovo svega. Ali, beskrajno smo voleli pozorište, ispunjavalo nas je najzdravije drugarstvo i osećali smo da smo srećni - ispričala je Tomanija.

Kada je počeo rat, ona je prešla u Pančevo, a četiri godine je igrala u ondašnjem Beogradskom dramskom.

Doživela je opšta priznanja, ali sačekao ju je otkaz koji je ona, bez pitanja, potpisala.

Umesto da zatraži penziju, put ju je odveo u Narodno pozorište gde je često bila zapostavljena uprkos velikim dostignućima.

Žiri filmskog festivala u Rimu dodelio joj je 1966. prvu nagradu za žensku ulogu u filmu "Čovek sa fotografije" Vladimira Pogačića.

- Uvek kad bih dobila ulogu, obuzimao me je strah. Događalo mi se i da zaplačem čitajući prvi put tekst uloge. Duboko sam preživela sudbinu svake žene koju sam tumačila na sceni - ispričala je Tomanija.

Tomaniju ste mogli videti u serijama "Povratak otpisanih", "Kamiondžije", "Vruć vetar" i mnogim drugim.

Tomanija Đuričko bila je udata za Đorđa Đurička sa kojim je dobila sina pilota (oca Nikole Đurička) i ćerku bibliotekarku.

Komentari (16)

gavrilovic

20.04.2017 08:46

Antipaticna i osrednja ,kao i unuk.

prolece

20.04.2017 08:52

Hvala Bogu, da pisete ovakve zivotne price, i o takvim licnostima, a ne o starletama, i nabedjenim pevaljkama i t d slab mi je recnik u tom pravcu.

GLUMICA

20.04.2017 09:14

nema ni 10% glumaca i glumica da nije po ,,BABINE ,, linije...Sloboda i njena sestra...otac glumac kum krsteni Sotra......Kalina ,Katarina Zutic...Bojana Bambic...Anja Alac,Todorovic...itd itd...jednostavno krug se zatvara i retko ko ko nije po ,,neke linije,, ulazi u taj svet....elite

DRAGANA

20.04.2017 11:37

@GLUMICA - E da je sreće bilo pa da ti postaneš glumica tako sva bez veze među elitom,šteta velika.

GLUMICA

20.04.2017 12:11

@GLUMICA - DRAGANA ,niste vi nikakva elita...vi glumite elitu za razliku od mene koja zaista pripadam starom stablu Srpske elite......i nisam profesionalna glumica po ,,babine,,linije;;;;;smesna si Dragana Micalovic

dragana

21.04.2017 00:10

@GLUMICA - Au brate pa da li ti stvarno misliš da bi se pa i jedna Dragana Mićalović bavila sa tobom?E moja ti pa ti si stvarno prsla k;o lajsna.Ne,ja sam jedna obična Dragana iz Zemuna sa Gardoša iz obične porodice,ne kao ti iz elitne i samo si mi smešna jer si kao margarin koji se u sve meša,a i lako te je pogoditi u žicu znala sam da odgovor sledi,ali sada si prevazišla sebe sa glupošću.

Cccc

20.04.2017 09:20

Ko je sada pa ovaj lik?

Www

20.04.2017 09:34

Je' l i ona glumila u nekom antisrpskom filmu.

Joja

20.04.2017 16:20

@Www - A postoje baš antisrpski? Ima li antijapanski ili anti danski? Mislim da si veona antipametan.

dp

21.04.2017 00:01

@Www - Svi oni koji se pitaju da li postoje antisrpski filmovi - neka pogledaju odvratni bljutavo propagandni tipično antisrpski film Anđeline Džoli. Nikola je nesumnjivo sjajan glumac, ali nikako nije trebao da pristane da igra u takvom filmu gde se onako blati i satanizuje njegov narod.

Boney

20.04.2017 10:07

Baba je sigurno časna žena. Sigurno nije za Sorosa kao onaj mazgov, njen unuk.

Kefi

20.04.2017 12:16

@Boney - Koji si ti magarac

Puritanac

20.04.2017 16:32

Baba pripada svom vremenu a Nikola ovom sadasnjem.Na kraju kvalitet ispliva na povrsinu i Djuricko se sa pravom svrstava u red nasih boljih glumaca.Zanimljivo je samo to da vecina glumaca za svoje zanimanje tvrdi da je lepo ali tesko,neizvesno i nezahvalno i da ne bi voleli da se i njihova deca njime bave a ipak se velika vecina njihove dece pa evo i unuka opredeljuje za glumu.Ali svako ima pravo na svoj izbor.

Mila

20.04.2017 20:13

Ovim nekim osobama niko nevalja do podne mrze sebe a od podne cijeli svijet . Samo me živo zanima kakvi ste vi. Rđavom k... i dlake smetaju

Mila

20.04.2017 20:33

Ovi što svakog kritikuju i svakom nalaze manu nek prvo pogledaju sebe. Čisti smeće ispred svoje kuće.

Sasa

20.04.2017 20:43

Jedan od nasih najboljih glumaca?! Jos da ste napisali i najlepsi..... Cuveni "Kazanova" iz "Ivkove slave"?!!! I najveci krs od pesme ako cujete 50 puta, pocnete da je pevusite?! Ovakvi glumci postaju jedni od "najboljih" upravo kao i ovo pevusenje?!!!