Dragoslav Stepanović
Profimedia
Dragoslav Stepanović

Profimedia

Dragoslav Stepanović sumnja da će biti iznenađenja ove godine, Foto: Profimedia

Bajern će ove sezone sa Karlom Anćelotijem na čelu napasti novu 26. titulu šampiona, a petu uzastopnu, što nije uspela nijedna generacija minhenskog kluba. Dortmund je dovođenjem dva fudbalera reprezentativnog kalibra odradila odličan prelazni rok i potajno se nada da može da osvoji „salataru”, kao i Bajer i Volfzburg. Da je bavarski klub najveći favorit jasno je i onima koji ne prate podrobnije fudbal, a kamoli Dragoslavu Stepanoviću, koji je osamdesetih i devedesetih godina sa uspehom vodio nemačke klubove.

- Sumnjam da će biti iznenađenja ove godine. Bajern je surova ekipa, nije bilo nekih velikih rotacija, doveli su samo štopera Humelsa i talentovanog Sančeza. Mnogo su jaki. Dortmund je, sa druge strane, rekonstruisao tim i sada ima paklenu četvorku u navali, koju čine Gece, Širle, Abumejang i Rojs - rekao je Stepanović.

Fudbal je strast za milione ljubitelja širom sveta, a u Nemačkoj je i biznis koji zapošljava desetine hiljada ljudi. Tačno 48.830 zaposlenih ima nemački profesionalni fudbal, od toga 17.228 radi u klubovima, dok je ostatak zaposlen u vođenju lige, u bezbednosti na stadionima, bezbednosti zaposlenih, uslugama keteringa i održavanja.

- Ne postoji finansijski jača i organizovanija liga od Nemačke. Bundesligašima Savez ne dozvoljava da imaju dugove - dodao je srpski trener.

U Nemačkoj se u ovom prelaznom roku poslovalo skoro na nuli. Balans potrošenog novca za transfere i inkasiranog od prodaje fudbalera je tričavih 23 miliona evra, 451 milion u odnosu na 428 miliona. Poređenja radi, sa Premijer ligom, čiji je odnos 915-375 miliona, dovoljno govori koliko su Bundesliga i Savez organizovani. U periodu od 2003. do danas prihod lige je porastao za 125 odsto, a utakmice se prenose u preko 80 zemalja sveta.

- Možda su transferi u Engleskoj i Španiji veći, ali to nije pokazatelj da su te lige atraktivnije, Bundesliga je brža i zanimljivija. Fudbaleri ne žele da napuste Nemačku, stabilni su i redovno se isplaćuju. Štutgart je na premijeri u Cvajti protiv Sent Paulija bodrilo preko 60.000 navijača.

Fudbaleri iz Srbije su na ceni u Nemačkoj i predstavljaju pravu malu koloniju. Filip Kostić i Filip Mladenović najavili su svojim dobrim partijama prošle sezone da mogu da ostave dubog trag u nemačkom fudbalu.

- Filip Kostić je pravo malo otkrovenje u Štutgartu. Nije prešao u Volfzburg za više novca, nego u HSV, gde će imati veću minutažu i više prostora da napreduje. Pokazao je da je odličan igrač, ali moraće još da se dokazuje. Mijat je spasao Ajtraht prošle sezone, a ume dobro i za reprezentaciju da odigra. Mladenović me najviše od svih naših iznenadio prošle godine partijama u Kelnu - zadovoljan je Stepi.