Čuvamo ga ko malo vode na dlanu: Džozef Bajden
Fonet AP
Snajper

V. Lalić

Snajper, Foto: V. Lalić

Kako će sastanci biti održani u Palati “Srbija”, jasno je da će taj deo Novog Beograda satima biti teško prohodan. Prema rečima sagovornika “Alo!” iz policije, i ovog puta biće preduzete sve bezbednosne mere kao i prilikom svih ranijih poseta visokih političkih zvaničnika poput ruskog predsednika Vladimira Putina ili nemačke kancelarke Angele Merkel.

Da je domaća policija na gotovs, potvrđuje za “Alo!” i Orhan Dragaš, direktor međunarodnog Instituta za bezbednost.
- Već nekoliko dana su u Beogradu predstavnici američkog obaveštajno-bezbednosnog sektora, koji u saradnji sa našim bezbednosnim službama, pre svega sa MUP-om, prave plan obezbeđenja Bajdena. Plan podrazumeva vreme prolaska kroz određene ulice, rute kretanja, posredno i neposredno obezbeđenje. Tačno se zna ko će koji posao da radi, naravno, uz koordinaciju - navodi Dragaš.

Čuvamo ga ko malo vode na dlanu: Džozef Bajden

Fonet AP

Čuvamo ga ko malo vode na dlanu: Džozef Bajden, Foto: Fonet AP

On napominje da Bajden nije prvi put u Srbiji, te podseća da je naša policija više puta pokazala da je izvanredno obučena i kvalifikovana za obezbeđivanje sigurnosti visokih državnika poput američkog potpredsednika.

Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti, takođe potvrđuje da se bezbednosne mere povodom Bajdenovog dolaska preduzimaju već mesecima.

- Bajdenova poseta je veliki posao za naše snage bezbednosti, a procedura koja se primenjuje je tajna. Obezbeđenje njegove posete je počelo odavno, još pre dva do tri meseca, uključujući i obaveštajne provere. Uveren sam da će poseta proteći bez ikakvih problema, jedino treba pozvati građane da budu disiplinovani i da se ponašaju u skladu sa naredbama policije. Svakako se gleda da se što manje remeti svakodnevni život građana u Beogradu, ali imajući u vidu koliko je Bajden značajan, sigurno će biti zatvorenih ulica i gužvi u saobraćaju zbog toga, pa građani treba da budu strpljivi - napominje Dragišić.

Kako je ranije saopšteno iz Vašingtona, Bajden će posetiti i Prištinu, gde će razgovarati sa Hašimom Tačijem i Isom Mustafom, zvaničnicima samoproglašenog Kosova, a prisustvovaće i otvaranju puta koji nosi ime njegovog sina Džozefa Boa Bajdena, koji je umro 2015. Prema najavama, glavne teme razgovora u Beogradu biće ubistvo braće Bitići, kao i Kosovo i Metohija i primena briselskog sporazuma.

Najbolje pazili Putina, Ramu i Merkelovu

Prilikom ranijih poseta visokih državnika, o njihovoj bezbednosti vodilo je računa po nekoliko hiljada policajaca. Tako je za bezbednost Vladimira Putina bilo zaduženo oko 7.000 policajaca, za Angelu Merkel njih oko 2.000, a prilikom dolaska albanskog premijera Edija Rame bilo ih je oko 5.000.

Komentari (3)

TROJANSKI KONJ

15.08.2016 08:23

SVILEN GAJTAN SRBIJI!!

majka

15.08.2016 08:50

Go home! Ne zelimo te ovde ti necovece i mrzitelju srpskog naroda do apsurda.Zaista nemas nimalo morala kada posle svega izgovorenog protiv nas dolazis da nas opet ucenjujes i da nam pretis.Mora da smo zaista skroz propoali kada nam ovakvi dolaze u posetu!

Б

15.08.2016 09:50

Чудиме да онај лидер јевреја који стално спомиње неки неонацизам у Србији не осуди и Бајдена због изјаве да за Србе треба отворити логоре налик на концлогоре за јевреје у трећем рајху