Bombaški napad na Ambasadu SAD u Podgorici
Tanjug/AP 22-02-18
Bombaški napad na Ambasadu SAD u Podgorici, Foto: Tanjug/AP

Jedna osoba je stradala kada je na ambasadu SAD u Podgorici nešto iza ponoći bačena bomba kašikara.

Napadač je bacio jednu bombu na ambasadu, a potom se razneo drugom eksplozivnom napravom. Između dve eksplozije prošlo je dvadesetak sekundi.

Incident se dogodio pola sata iza ponoći, a u ambasadi nema povređenih.

Prema prvim informacijama napadač je bio na poljani preko puta ulice koja okružuje dvorište Ambasade SAD i bio je udaljen petnaestak metara od zaštitne ograde i pomoćne zgrade u dvorištu Ambasade.

Kako javlja CNN, napadač je pronađen mrtav na oko 30 metara od američke ambasade.

Bombaški napad na Ambasadu SAD u Podgorici, Foto: Tanjug/AP 22-02-18

Portparol Ambasade SAD Džef Adler podgoričkim "Vijestima" je potvrdio da se desio napad i da službenici Ambasade rade sa crnogorskom policijom na identifikaciji napadača.

"Ambasada obavlja internu proceduru kako bi utvrdila bezbednost osoblja", naveo je Adler.

Bombaški napad na Ambasadu SAD u Podgorici, Foto: Tanjug/AP

Rojters javlja da su građani koji žive u tom delu Podgorice čuli dve eksplozije, što se poklapa s navodima da je napadač prvo bacio jednu bombu, a potom sebe razneo drugom.

Policija je blokirala Bulevar revolucije od zgrade Agencije za nacionalnu bezbednost do Ambasade Sjedinjenih Američkih Država. Vlasti SAD uputile su apel svojim građanima u Crnoj Gori da izbegavaju ovaj deo grada i ambasadu do daljnjeg.

"Njujork tajms", koji takođe izveštava o ovom napadu, javlja da je svedok video napadača kako baca nepoznat objekat preko zida Ambasade SAD, nakon čega je usledila eksplozija.

Diplomatski bezbednosni zvaničnici ambasade u Podgorici, navodi taj list, pretražili su prostor oko ambasade i nisu pronašli druge eksplozivne naprave.

Bombaški napad na Ambasadu SAD u Podgorici, Foto: Tanjug/AP 22-02-18

Stiv Goldstajn, podsekretar Stejt departmenta, izjavio je da zgrada u napadu nije oštećena, kao i da motivi napada nisu u ovom trenutku poznati, dodaje "Njujork tajms".

Svi zaposleni su bezbedni

Iz ambasade je saopšteno da su svi zaposleni bezbedni. Ambasada SAD je na Tviteru navela da je to utvrđeno posle "internog pregleda". Zahvalili su se crnogorskoj vladi na bliskoj saradnji, kao i policiji na profesionalnoj podršci u istrazi incidenta.

Zbog bombaškog napada iz Ambasade SAD u Podgorici je saopšteno da vizne službe danas neće raditi, a da će ranije zakazani intervjui za vize biti odloženi za prve moguće termine. Što se američkih državljana tiče, danas će biti dostupne samo službe za hitne slučajeve, navodi se u saopštenju.

Čolan Deretić, koja je izvršila uviđaj nakon događaja, rekla je za RTCG da su prikupljeni svi tragovi s lica mesta koji će biti poslati na veštačenje, dok je telo stradalog poslato na obdukciju.

U Ambasadi SAD u Podgorici zaposlena su 34 američka i 134 crnogorskih državljana.

Komentari (3)

BOROVO

22.02.2018 06:30

JOS JEDNA AMERICKA NEPRAVDA PLATILA GLAVOM POJEDINCA...previse je voleo Ameriku,,,,

Alija

22.02.2018 08:17

@BOROVO - I neka je platio vala nije imao druga posla,on ce da istera pravdu,

Vladeta

22.02.2018 10:22

168 radnika, au brate.!