Hladno vreme ne utiče samo na vas, već i na vaše vozilo
shutterstock
Hladno vreme ne utiče samo na vas, već i na vaše vozilo

shutterstock

Hladno vreme ne utiče samo na vas, već i na vaše vozilo, Foto: shutterstock

Hladno, tmurno, kišno vreme ne utiče samo na vas, već i na vaš automobil, a kako biste dobro „sarađivali“ u novim vremenskim uslovima, morate da se pripremite. U suprotnom, možete iskusiti brojne muke...

Prethodnih subota pisali smo o važnim proverama i pripremama pogonskog sistema i spoljašnjosti vozila, a ovoga puta obratićemo pažnju i na dešavanja u enterijeru.

Neverovatno je, naime, koliko vozači mogu da zanemare kabinu vozila, iako je to prostor u kojem mnogi borave i po više sati dnevno. Evo šta valja obaviti pre nego što učesta minus.

Patosnice

shutterstock

Patosnice, Foto: shutterstock

Patosnice

Ako imate tekstilne patosnice, tokom zime ih zamenite gumenim kako se vlaga sa obuće ne bi zadržavala u kabini. Ispod patosnica možete postaviti novine koje će upijati suvišnu vlagu tokom zime ako imate ovih problema.

Kederi

shutterstock

Kederi, Foto: shutterstock

Kederi

Nema vozača koji ne zna da pre nego što temperatura padne ispod nule sve kedere na automobilu treba premazati nekim sredstvom koji će sprečiti njihovo zaleđivanje. Ako ne tretirate kedere, znajte da ćete imati problem s otvaranjem vrata kada je napolju minus, a naglim povlačenjem samo ćete ih pokidati, što za posledicu ima prodor vlage u kabinu i zamagljivanje stakala. Najjeftinije rešenje je glicerin (može se nabaviti u svakoj apoteci), koji se na kedere nanosi običnom vatom i tretman se mora ponavljati posle pranja vozila. Postoje i druga hemijska sredstva koja se lakše nanose, duže deluju i najčešće su u obliku stika, a koštaju oko 400 dinara. Ne zaboravite na kedere od prtljažnika.

Antiled za bravice

shutterstock

Antiled za bravice, Foto: shutterstock

Antiled za bravice

Svi vlasnici starijih vozila znaju za problem zaleđivanja brava tokom zime. Zato nemojte dozvoliti da opet ujutru jurite upaljač i grejete ključ ili polivate bravice vrelom vodom kako biste otključali automobil. Najbolje je da sve bravice (i od rezervoara i prtljažnika) natopite glicerinom ili ih poprskate sprejom WD40, a rešenje koje najduže drži jeste posebna hemijska tečnost za tu svrhu koje košta oko 300 dinara.

Protiv zamagljivanja

shutterstock

Protiv zamagljivanja, Foto: shutterstock

Protiv zamagljivanja

Ovo je najdosadniji zimski problem. Već smo pomenuli šta sve može izazivati kondenzaciju u kabini, a ako niste uspeli da rešite uzrok problema (vlaga, filter kabine…), privremena rešenja mogu biti tečnosti protiv zamagljivanja stakala ili antimaglin krpice.

Grejači sedišta

shutterstock

Grejači sedišta, Foto: shutterstock

Grejači sedišta

Ko voli da smesti pozadinu na ledeno sedište u hladno zimsko jutro? Ako nemate opciju grejanja sedišta u vozilu, u prodavnicama auto-opreme mogu se nabaviti posebne presvlake sa integrisanim grejačima koje odlično obavljaju posao grejanja. Sve se pune pomoću utičnice za upaljač i uglavnom imaju dva nivoa grejanja. Presvlake koštaju oko 5.000 dinara, a grejači koji se mogu ugraditi ispod fabričke presvlake staju 8.000 dinara za jedno sedište.

Rukavice i kabanica

shutterstock

Rukavice i kabanica, Foto: shutterstock

Šta još treba imati u vozilu?

Rukavice i kabanica

U prtljažnik spakujte rukavice i kabanicu kako biste sprečili smrzavanje ruku, ako recimo treba da promenite gumu na automobilu, a napolju je debeli minus. Kabanica će vam u istoj situaciji dobro doći, a možete je postaviti i kao prostirku da izbegnete prljanje odeće.

Metlica za sneg i ašovčić

Kada je automobil prekriven snegom, najbrže ćete ga očistiti metlicom. U suprotnom, ako kao većina loših vozača očistite samo staklene površine, rizikujete da kada se automobil zagreje velika količina snega sa krova pri kočenju spadne na vetrobran, a i tokom vožnje bacaćete sneg na vozila iza vašeg. Zato metlicom očistite sve što možete sa vozila. Ašovčić svakako treba imati kako biste bez muke otkopali točkove iz snega.