Džulijan Asanž
Profimedia
Džulijan Asanž

Profimedia

Džulijan Asanž, Foto: Profimedia

Britanski Forin ofis saopštio je danas da je odbio zahtev Ekvadora da dodeli diplomatski status osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu, koji od 2012. godine živi u ekvadorskoj ambasadi u Londonu kako ga britanske vlasti ne bi uhapsile.

"Ekvador zna da je put za rešavanje ovog pitanja da Džulijan Asanž napusti ambasadu kako bi se suočio s pravdom", navodi se u saopštenju Forin ofisa, prenosi AP.

Ekvador je Asanžu (46) dao politički azil nakon što se on sklonio u ambasadu te zemlje u Londonu kako bi izbegao hapšenje u Britaniji i izručenje Švedskoj radi istrage o optužbama za seksualno uznemiravanje.

Iako je Švedska digla ruke od tog slučaja, Asanž je ostao u ambasadi Ekvadora jer mu u Britaniji i dalji preti hapšenje zbog toga što se svojevremeno nije pojavio u sudu nakon što je iz pritvora pušten na slobodu uz kauciju.

Ekvadorski list "El Univerzo" naveo je juče da se Asanžovo ime sada nalazi u bazi podataka građana Ekvadora, što je podstaklo spekulacije o tome da je on možda dobio državljanstvo te zemlje.

Premda je agencija Rojters u Registru građana Ekvadora, u kojem se nalaze imena ekvadorskih državljana, pronašla ime "Džulijan Pol Asanž", portparolka Registra nje želela da odgovori na pitanje da li je on dobio državljanstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova Ekvadora saopštilo je da nastoji da reši Asanžovu situaciju, ali nije pomenulo pitanje državljanstva, niti je želelo da komentariše ove navode.