Bašar al Asad
Profimedia.rs
Bašar al Asad

Profimedia.rs

Bašar al Asad, Foto: Profimedia.rs

"Erdogan koristi pokušaj puča da primeni ekstremističku agendu, agendu Muslimanske braće u Turskoj", rekao je Erdogan u intervjuu za kubansku novinsku agenciju Prensa Latina, a objavljeno je na Tviter nalogu sirijskog predsedništva.

"To je opasno kako za Tursku, tako i za susedne zemlje, uključujući Siriju", istakao je Asad, oštri Erdoganov kritičar.

Odnosi između Asada i Erdogana, nekad bliskih saveznika, pogoršani su od početka konflikta u Siriji 2011. godine, navodi Rojters.

Zvanični Damask optužuje Ankaru da podstiče gradjanski rat time što podržava islamističke pobunjenike i dopušta stranim džihadistima da predju tursku granicu i udju u Siriju, dok je Erdogan puno puta pozvao Asada da podnese ostavku na poziciju sirijskog predsednika.

Asad u intervjuu Prensi Latini nije želeo da odgovori na novinarsko pitanje da li bi želeo da je Erdogan svrgnut sa vlasti u pokušaju puča 15. jula.

"Mi se ne mešamo, ne pravimo greške tvrdeći da bi Erdogan trebalo da ostane ili ode. To je problem Turske i turski narod treba o tome da odluči", istakao je Asad.

"Ono što je još važnije od vojnog puča, to su procedure i koraci koje preduzimaju Erdogan i njegova svita", naveo je sirijski predsednik, misleći na mere uključujući masovna otpuštanja sudija i profesora.

"Erdogan koristi vojni puč da u Turskoj uvede svoju ekstremističku agendu, agendu Muslimanske braće, a to je opasnost za Tursku i susedne zemlje, među kojima je i Sirija", rekao je Asad.