Nemačka zastava
Profimedia.rs
Bundestag

Profimedia

Bundestag, Foto: Profimedia

To pokazalo istraživanje "Mediendienst Integration", portala koji prikuplja podatke vezane za imigraciju i azil, objavila je Hina, prenosi N1.

AfD, stranka koja prvi put ulazi u Bundestag pošto je osvojila 12,9 posto glasova na izborima prošle nedelje, od svog osnivanja oštro kritikuje odluku kancelarke Merkel o prihvatanju 1,2 miliona uglavnom muslimanskih izbeglica i tvrdi da islamu nema mesta u Nemačkoj.

Navodi se da se, uprkos tome, istraživanjem pokazalo da je 7,5 posto od ukupno 93 poslanika AfD u novom Bundestagu imigrantskog porekla. Takvog porekla je samo 2,5 posto među nemačkim konzervativnim poslanicima.

Navodi se da to praktično znači da će i AfD i konzervativni blok CDU-CSU, koji je osvojio najveći broj poslaničkih mesta na izborima 24. septembra, imati po sedam poslanika koji su imigranti prve ili druge generacije.

"Ironično, ulaskom u parlament antimigrantska AfD doprinela je porastu broja poslanika s imigrantskom pozadinom", kaže Janis Panagiotidis sa Univerziteta u Osnabriku.

Krajnje leva stranka Levica ima 19 poslanika s imigrantskim poreklom, daleko više od svih ostalih partija.

Navodi se da je oko 22,5 posto ukupne nemačke populacije imigrantskog porekla, što znači da nisu imali nemačko državljanstvo u trenutku rođenja ili imaju barem jednog roditelja koji nije rođen kao Nemac.