APR Agencija za privredne registre
Rajko Ristić
APR Agencija za privredne registre

Rajko Ristić

APR Agencija za privredne registre, Foto: Rajko Ristić

Povodom uvođenja ovog novog elektronskog servisa, Agenciju je posetila ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić koja izjavila da smo dobili prvi pozitivan primer kako je jedna javna agencija, kao poseban oblik državnog organa, sa poslovnim računom u Upravi za trezor, uspela da uvede plaćanje platnim karticama, bez obaveze otvaranja računa u nekoj poslovnoj banci. Ona je istakla da se preko portala e-Uprave usluge sada plaćaju elektronskim bankarstvom, ali da će biti razmotrene mogućnosti da se APR-ov model, primenjen na privredu, proširi i na druge državne organe.

Direktor APR-a Zvonko Obradović rekao je da se elektronsko plaćanje u APR-u može izvršiti bilo kojom vrstom platne kartice (Mastercard/Maestro i Visa/Visa electron), kao i da će građani plaćati proviziju na ovu uslugu u iznosu od 50 dinara za naknade do 2.500 dinara, a 2 % za iznose veće od 2.500 dinara.

Zoran Torbica

Alo.rs

Zoran Torbica, Foto: Alo.rs

- APR je omogućio online plaćanje karticama i pustio aplikaciju za elektronsko potpisivanje. Tako je APR postao prva državna insitucija koja je došla do 5. nivoa e-uprave. Nadam se da će ostale državne institucije i javna preduzeća da se pridruže APR-u i zaista nam omoguće svoje usluge bez fizičkog odlaska na šaltere. Razvoj e-uprave smanjuje korupciju, podstiče privredu i povećava investicije - ocenio je u izjavi za Alo! Zoran Torbica, ekspert za poslovanje na internetu.