Evropski mozaik, knjiga
Printscreen
Evropski mozaik, knjiga

Printscreen

Evropski mozaik, knjiga, Foto: Printscreen

Naime, u knjizi, koja je prethodnog vikenda poklanjana našim građanima tokom „Noći istraživača”, Vitkus, između ostalog, navodi da je nezavisnost Hrvatske proglašena 25. juna 1991, te da je ta odluka trebalo da stupi na snagu posle tri meseca moratorijuma. Ali, kaže, težnja ka nezavisnosti zemlje pokušana je da se zaustavi na silu - septembra 1991. jugoslovenska armija i naoružane grupe Srba pokušali su da okupiraju celu „neposlušnu“ republiku, ali su se suočili sa odlučnim otporom, i navodi samo hrvatske žrtve...

On navodi i da nacisti Srbe nisu ubijali, već su ih proganjali, te kao šlag na tortu i nobelovca Ivu Andrića otima Srbiji.

Istoričar Čedomir Antić smatra da izdavanje ove knjige pokazuje da imamo posla sa jasnim stavom evropske administracije prema Srbiji.

- Suština je u tome da autor nije neko ko je poznat kao stručnjak za Balkan, već je on čovek kome su naručili da to napiše i to je poruka koju nam šalju ljudi koji žele da budemo deo Evropske unije - ističe Antić za „Alo!”.

Čedomir Antić

Printscreen

Čedomir Antić, Foto: Printscreen

Što se tiče konkretno spornih navoda u knjizi, on navodi najočiglednije prekrajanje istorije. 

- Pre svega, moratorijum koji je određen na tri meseca bio je posledica nekog međunarodnog zapleta. Neko ko hoće da predstavi istoriju, pa makar i ne bio istoričar, mora da bude svestan tog zapleta. Naime, u međuvremenu, između juna i septembra 1991. godine, dogodio se puč u Moskvi. Napravljen je presedan posle poraza tog puča - došlo je do raspada Sovjetskog saveza. Tako da je moratorijum zapravo bio napravljen od tadašnje Evropske ekonomske zajedice i SAD da bi pružili prostor da se pregrupišu snage koje su za separatizam i da se dobije presedan, odnosno Sovjetski savez - navodi Antić.

Dodaje i da bi svako normalan očekivao da vojska izvrši desant na Zagreb i da uspostavi novu vladu.

- Jugoslovenska narodna armija je bila u Hrvatskoj, te da je htela da disciplinuje neposlušnu republiku, ona bi povukla svoj personal i civile i onda bi napala. Treće, ako je to tako, zašto su onda predsednik predsedništva, predsednik vlade, ministar spoljnih poslova i prvi čovek vojske bili Hrvati? Kada su njihovi kadrovi podneli ostavke? Tek posle tog rata. Na kraju, kakvih pet godina? Rat je trajao do dolaska Ujedinjenih nacija, a to je bilo decembra 1991. Hrvatska je posle tri godine oterala Srbe tako što je poubijala jedan broj vojnika Ujedinjenih nacija. Na kraju, tu je i pitanje žrtava. Može autor da bude Letonac, Litvanac ili Estonac, ali pismen je valjda. Čak i svaki članak „vikipedije“ govori da je mrtvih između 21.000 i 22.000, te treba stvarno biti podlac i nehuman čovek, pa navoditi samo hrvatske žrtve - zaključuje Antić.

Komentari (6)

Flavio

02.10.2017 17:06

Naravno, da je knjiga narucena da se Srbi stigmatiziraju . Pre 10 dana je TV B92 objavio informaciju da u Beogradu postoji klub gde se siluju psi. Pre neki dan antijevrejske parole na Dorcolu. Ovo se radi da bi se Srbi crnili u svetu. Ocrnjivanje Srba ce se nastaviti, pogotovu sada kad stizu Migovi.

Hvala Anticu

02.10.2017 17:44

što iznosiš svoje mišljenje! Češce bi trebao da se obracaš narodu! Zatrovani smo i dezinformisani političarima u pokušaju!

momazver

02.10.2017 18:01

Antiću da li vetar duva ili puše?Sad ,po tebi, duva,ali pre 2 godine kada si bio recenzent knjiga hrvatskih autora koje veličaju i opravdavaju ustaški pokret za vreme NDH, po tebi, puhao je! Odluči se.Imaj obraza. Dovoljno je objektivnih dokaza koji pokazuju da si ti zapravo- vjetrokaz.P.S. Šta očekivati od autora Litvanca, kad je CELA ta nacija svojevremeno /II sv.rat/ bila za fašiste...koja za desne stavove ima od uvek OGROMNE simpatije,kao i pro ustaška Hrvatska.

PP

03.10.2017 00:12

A sta ocekivati od Litavanaca koji smatraju Srbiju i Srbe produzenom rukom Rusije i kao nekog koga kao ruske poltrone ne bi trebalo primiti u EU. Litvanci su antiruski tj antisovjetski nastrojeni od upada crvene armije srediom 40 tih i otimanja njihove drzavnosti koje su dobili 1918 godine .Tako da su oni uz Estonce i Letonce najgore prosli jersus im se drzave postale republike SSSR tj nisu imale ni drzavnost kao npr Poljaci , Cesi gde isto imamo puno antiruski nastrojenih gradjana i politica

Тртрћко

03.10.2017 05:11

Да ли је неко пре штампања погледао текст за будућу књигу? ЗНА СЕ ЧИЈИ ЈЕ ЗАДАТАК ТО БИО! И како се зна ко је то требао да исконтролише следи вучење за уши.ШТА САДА ЧИНИТИ?Потпуно сличну књигу штампати на познате језике Евро држава и у детаље писати догађаје када је мађар Фрањо Туђман кренуо у борбу против срба.Натерао је покатоличене србе а такозване хрвате да крену у опкољавање војних касарни.Да се нагласи да је Србија пуна и избеглих хрвата јер су мрзели Туђмана. У моме селу их има десет.

meutešni nestrpljenko

03.10.2017 05:44

једва чекам да уђемо у ЕУ.