Ana Brnabić i Jadranka Joksimović
Tanjug/sava radovanović

 

Ana Brnabić i Jadranka Joksimović

Tanjug/sava radovanović

Ana Brnabić i Jadranka Joksimović, Foto: Tanjug/sava radovanović

Sudeći prema onome što u njemu piše, sporno je mnogo toga...

Iz ministarkinog kabineta dobili smo sve sporne rečenice koje je izgovorila Ana Brnabić, kao reakciju na naše pisanje u jučerašnjem broju pod nazivom „Šta je zaista rekla premijerka”. Kao sporne rečenice premijerke navode se (prenosimo odgovor u originalu):

„Srbija je spremna, završili smo pozicije za otvaranje ukupno pet poglavlja. Danas smo upravo predali sve za otvaranje poglavlja 13 – ribarstvo. Očekujem tri ili čestiri, ali sad onako, to su neke nade šta će se desiti u decembru. Ako se desi da se otvore dva, onda ste razočarani, pa onda idete sporije, ili, ne znam, ako se desi da, ne znam, da se otvori pet, što mislim da nije realno, nekako je u stvari poenta da ostanemo fokusirani, pa i ako se otvori jedno, za nas je isto kao da su se otvorila četiri. I to je vrlo teško, ali je to, ja mislim, jedini način za Vladu i za celu zemlju da ostane fokusirana na ono što treba da radimo, na reforme koje treba da implementiramo - napisali su iz kabineta Jadranke Joksimović.

U nastavku su naveli i citate ostalih spornih izjava naše premijerke:

„Srbija, pored toga što je najveća zemlja, očigledno je prihvaćena kao frontraner, kao jedna od tih zemalja koje su viđene da će među prvima ući u EU, ali ni mi ne želimo da se region zaboravi. Moramo da damo jasnu poruku - da iako su neki možda viđeni da su u ovom trenutku otišli najdalje, da ne smemo da zaboravimo druge, i da smo i mi tu da podržimo sve druge u regionu da nastave svoje evropske integracije i da ih ubrzaju što je više moguće, jer je važno da radimo zajedno, jer je važno da ceo region zapadnog Balkana da istu poruku, jer svaka nestabilnost će se jednako odraziti na bilo koju zemlju regiona, bez obzira na to da li je ona makroekonomski stabilna, fiskalno stabilna, politički stabilna, frontraner ili nije frontraner u evropskim integracijama, taj rizik, ta nestabilnost će se preliti na sve ostale zemlje. Tako da, ja želim još jednom jasno da kažem da je Srbija ovde i da računate na Srbiju kao na partnera koji će u ovome podržati naše evropske partnere i sve zemlje u regionu da bi te integracije išle brže za sve nas zajedno.“

Podsećanja radi, govoreći o pristupanju Srbije EU i tome da „paket aranžman” zapadnog Balkana znači usporavanje Srbije u tom procesu, ministarka je istakla da je razočarana što se u četvrtak u Briselu govorilo o tom paketu, a ne o ŠP-u, koji se tiče svih važnih reformi.

Na pitanje da li su njene zamerke upućene samo na račun predstavnika EU ili i na račun premijerke Brnabić, budući da je ranije izjavila da se ne slaže sa premijerkinom izjavom da nije važno koliko je poglavlja otvoreno, Joksimovićeva je odgovorila:

- Kao ministar za evropske integracije ne smem da dozvolim, u ime svih koji se bave tom oblašću, da kažem da je svejedno da li ćemo otvoriti jedno ili četiri poglavlja - navela je Joksimovićeva, dodajući da je otvaranje poglavlja dokaz da se radilo na reformama.

Komentari (12)

jocaaa

19.11.2017 17:37

More..prodadoste vi drzavu ta neku sarenu lazu

Aleksandar Popovic

19.11.2017 17:45

Znamo sta biva kada se dva ovna nadju na brvnu, a tek...(izostavljen termin zbog rodne ravnopravnosti). Vlada be bi smela da se ponasa kao da su rogovi u vreci. Jer, nanose direktnu stetu svins nama.

Šojke

19.11.2017 19:15

@Aleksandar Popovic - U pravu si.

Peki

19.11.2017 17:58

Ne zna se koja je lepša.

slađa

19.11.2017 18:02

Premijerka shvata da EU interesuje stabilan i izbalansiran čitav region. Zato je ona realna u pristupu i pre svega timslki igrač, koji se fokusira na kvalitet reformi i bolji život građana. Joksimovićeva neka radi svoje domaće zadatke jer su oni veoma bitni za sve nas, ali ne predstavljaju celinu priče. Građani u Srbiji se svakodnevno bore za bolju egzistenciju, otvorenije društvo, kvalitetniju komunikaciju. A o svemu tome mora premijerka da vodi računa, dok se u međuvremenu otvaraju poglavlja.

tt

19.11.2017 18:15

Ana Brnabic je realna a ova je bila i ostala radikalka.

Dora

19.11.2017 19:17

Pripremaju se da je sutnu,garantujem da ce Zoranu na njeno mesto.Da mi je znati ko nju protezira,kad je ona i iznad vodje?

Kako ko

19.11.2017 23:06

@Dora - Pa ameri, Skot i ostali, a Veliki av NE SME NI DA PISNE

alo alo

19.11.2017 22:14

sta je sa komentarima, Jedan ste ukinuli, a ostale ne objavljujete, u cemu je problem, Ana je lepo rekla da je to sto jeste, a jadranka CUTI, a Isto je gej

Mira

19.11.2017 22:18

Kad se neko zaigra i misli da mu to stvarno pripada

Smilja77

19.11.2017 23:33

Nepotrebno se potpiruje dramatizacija njihovih izjava kao da njih dve nisu na istoj strani. One zastupaju Srbiju svakom javnom izjavom koju daju, a mislim da je suvišno i sujetno da bilo ko tu nekome broji reči i prekraja izjave.

Pajko

20.11.2017 00:02

Molim da svi polako procitaju izjave premijerke, i pokusaju da se ne nasmeju. Sve je to moglo stati u 10 reci...