Ivica Dačić
Alo!/Marko Đoković
Ivica Dačić

Alo!/Marko Đoković

Ivica Dačić, Foto: Marko Đoković, Alo!

Ovoga puta on je rekao da se ne bavi vradžbinama i da je postavljenje Ane Brnabić na mesto premijera prava vradžbina, kao i da je držao opelo za sadašnjeg ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića.

- Ako je Vučić prvi put u istoriji srpskog naroda postavio jednu takvu osobu za premijera da navodno bude ugled srpskih majki i sestara, to su vradžbine, a ne ono što govori mitropolit i što je govorio još od 1981. godine, kada je upućen prvi apel, kada je spaljena Pećka patrijaršija. Taj apel su pokrenuli vladika, današnji umirovljeni Atanasije Jevtić i sadašnji mitropolit Amfilohije u ono vreme kada je na kolac nabijen Đorđije Martinović, kada je spaljena Pećka patrijaršija i kada su silovane monahinje na Kosovu - kazao je za „Dan“ mitropolit Amfilohije.

- Kakav dijalog? Ako je njega narod izabrao za predsednika Srbije, onda je on na sebe preuzeo odgovornost. Ne može je sa sebe skinuti i preneti je na bilo koga drugog, što on očito i pokušava - rekao je mitropolit Amfilohije.

On je objasnio da je 2013. održao opelo Ivici Dačiću, koji je tada bio predsednik Vlade Srbije, a ne Vučiću.

- Nikoga ne napadamo ni ja, ni Crkva, već izražavamo zabrinutost za sudbinu najvažnijeg i najsvetijeg dela srpske države. Nikada Vučiću nisam držao opelo. Uradio sam to ondašnjem premijeru Ivici Dačiću i Skupštini Srbije. Međutim, ako Vučićevi saradnici to opelo prihvataju, onda ja tu ne mogu ništa - poručio je mitropolit Amfilohije.

Amfilohije

Alo!/Ana Paunković

Amfilohije, Foto: Alo!/Ana Paunković

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić reagovao je na izjave mitropolita Amfilohija i za „Alo!“ rekao da Crkva i njeni velikodostojnici ne treba da se bave politikom.

- Sreo sam Amfilohija dve nedelje nakon tog opela na Oplencu i rekao sam mu: „Vi me upokojiste, a ja sam vaskrsao.“ Njegova retorika je odavno poznata i zato nisam iznenađen. Meni su mnogi držali opelo i prežalili me, ali na njihovu žalost, ja i dalje trajem - rekao je Dačić i dodao:

- Mislim da Crkva ne bi trebalo da se bavi politikom i da se iz nje čuju političke poruke. To nije dobro ni za državu ni za SPC. Ono što je sigurno jeste to da nikome od nas ne pada na pamet da prizna Kosovo, to su gluposti... pa mi se borimo da za to da i one zemlje koje su tu kvazidržavu priznale povuku takvu odluku.

Kosovo je Srbija

Ambasador Srbije u Tirani Miroljub Zarić izjavio je da Beograd nikada neće priznati nezavisnost Kosova, kao i da je Kosovo bilo, jeste i biće deo Srbije.

- Kosovo je Srbija, za vas nezavisno, za nas nije. Za nas Kosovo je deo teritorije Srbije i ne postoji mogućnost da prihvatimo alternativu. Ono je bilo, jeste i biće Srbija - rekao je Zarić tokom posete Skadru, gde je srpsko-crnogorska zajednica obeležavala pravoslavni Božić - preneo je albanski potal „exit.al“.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je razočaranost zbog nove izjave Amfilohija Radovića. navodeći da je mitropolit u svom neprimerenom obračunu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem na veoma nedoličan način napao i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

- Nepristojne aluzije na njen račun nedostojne su pravoslavnog vladike i siguran sam ne odražavaju stav Srpske pravoslavne crkve - naveo Đurić u saopstenju.

On je istakao da premijerka Ana Brnabić, kao vredna i kompetentna osoba, uživa podršku svih članova vlade, koji danas, „uveren sam, dele moju razočaranost zbog načina na koji se ničim izazvan o njoj izjasnio jedan crkveni velikodostojnik“.

- Apelujem na sve političke neistomišljenike da u javnim nastupima ne gube osećaj za pristojnost, a to se posebno odnosi na ljude čiji je zadatak da budu pastiri i staraju se o duhovnom zdravlju naroda - ukazao je Đurić.

I Đilas uz mitropolita

Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je povodom kritika predstavnika vlasti Srbije upućenih mitropolitu Srpske pravoslavne crkve Amfilohiju da će se boriti protiv agresivnosti ukoliko ponovo bude izabran za gradonačelnika.

- Biću naredna dva dana miran pošto je Amfilohije na redu. Živimo u zemlji u kojoj je normalno da se svako ko misli drugačije proglasi neprijateljem. To je nešto protiv čega ćemo se boriti posle izbora za gradonačelnika Beograda, da smanjimo agresivnost - rekao je Đilas.

 

Komentari (7)

realno

10.01.2018 09:50

SviI su isti!

Marko

10.01.2018 10:26

a sto se pravdate ako nije tačno

ralex

10.01.2018 10:56

Napadaju coveka kao da se je kandidovao za gradonacelnika Beograda.

Toma

10.01.2018 11:14

Kako kaže ona narodna, pijanog i Bog cuva.

Milica

10.01.2018 15:43

@Toma - Dok ndprijatelji Srba vaskrsavaju Srbija propada...naravnk da si vaskrsao jer zu ti infuziju dali neprijatelji Srbije...ti ssi bio sa tvojom Cecom na Bozicnoj liturgiji?,Znaci taj hram treba osvestati ponovo a gamad isterati

Dragomir

10.01.2018 15:44

Nisi ti Dačiću komunjaro vaskrsao , nego si se POVAMPIRIO...

maser

10.01.2018 15:49

Blago onom narodu i državi koja ima takvog duhovnog vođu kakav je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Iz njegovih usta izlaze reči samog Gospoda Boga, a svaka mu je reč veoma oštroumna, prepametna, a on nikada ne govori bez velikog razloga i povoda. A šta reći o bednim uništivačima srpskog naroda, potkosurima i podolmljivačima svakog većinskog režima, podguznim mušicama i poltronima, koji su već odavno istorijska prošlost za normalne i promišljate srbe i građane Srbije!