Donald Tramp
Profimedia
Donald Tramp

Profimedia

Donald Tramp, Foto: Profimedia

Istovremeno, manji broj njih odobrava način na koji on rukovodi tranzicijom vlasti, pokazuje najnovija anketa koju su sproveli Si-En-En i agencija za istraživanje tržišta ORC.

Dok 53 odsto ispitanika smatra da će Tramp bio veoma ili prilično dobar predsednik, 40 odsto ih kaže da ima mnogo poverenja u Trampa kad je reč o rešavanju ekonomskih pitanja, navodi Si-En-En.

Tih 40 odsto je više u poređenju sa brojem Amerikanaca koji su izrazili poverenje u njegove prethodnike Baraka Obamu, Džordža V. Buša, Bila Klintona i Ronalda Regana uoči njihovih inauguracija.

Približno tri četvrtine ispitanika kažu da će Tramp verovatno ukinuti program Obamaker, dok dve trećine njih smatra da će on ponovo pregovorati o sporazumu NAFTA, a šest od 10 ispitanika mišljenja je da će Tramp otvoriti dobro plaćena mesta u ekonomski ugroženim oblastima.

Takođe, 63 odsto Amerikanaca koji su učestvovali u najnovijoj anketi izrazili su očekivanje da će ekonomija biti u dobrom stanju za godinu dana, što je od septembra 2012. najviši procenat ispitanika koji tako misle.

Amerikanci su, međutim, podeljeniji kad je reč o predviđanjima da li će Tramp smanjiti nivo korupcije u Vašingtonu, pri čemu 51 odsto smatra da za to postoji velika verovatnoća.

Polovina ispitanika veruje da će Tramp verovatno poraziti Islamsku državu, dok ih 48 odsto smatra verovatnim izgradnju zida duž granice s Meksikom.

Sve u svemu, 66 odsto Amerikanaca kaže da će Trampov predsednički madnat doneti promene zemlji, ali samo 43 odsto misli da će te promene biti nabolje.

Kad je reč načinu na koji Tramp rukovodi prenosom ovlašćenja, 46 odsto učesnika ankete pozdravlja njegove odluke, dok ih 45 odsto ne odobrava njegove poteze, što je daleko ispod pozitivnih ocena koje su Amerikanci dali Obami, Bušu ili Klintonu tokom njihovih tranzicija, zaključuje Si-En-En.