Nuklearna Atomska Eksplozija Bomba
Profimedia
Nuklearna Atomska Eksplozija Bomba

Profimedia

Ilustracija, Foto: Profimedia

Prema njegovim rečima, američke baze protivraketne odbrane u Evropi i protivraketni brodovi u blizini ruske teritorije "stvaraju moćnu prikrivenu komponentu" za mogući iznenadni nuklearni napad na Rusiju.

Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, u poslednjih pet godina SAD su na protivraketnu odbranu potrošile 130 milijardi dolara. U narednih pet godina Vašington planira da izdvoji još 55 milijardi.

Kao rezultat toga, do 2022. godine biće više američkih protivraketnih projektila nego bojevih glava raspoređenih na interkontinentalnim balističkim raketama Rusije.

Poznihir navodi da povećavanje potencijala američkog sistema protivraketne odbrane podstiče trku u naoružanju, pre svega strateškom, i primorava druge zemlje da preduzimaju odbrambene mere.

Širenje američkog sistema protivraketne odbrane narušava balans na području strateškog naoružanja i predstavlja faktor destabilizacije koji suštinski smanjuje mogućnosti za dijalog kada je reč o nuklearnom naoružavanju, kaže Poznihir, a prenose RIA Novosti.

Komentari (2)

jura

27.04.2017 12:09

Nakon napada na svjetu ce ostati samo Srbi i Rusi.

Петар

27.04.2017 12:51

удри први..не чекај