Obrad Kesić
Printscreen
Obrad Kesić

Printscreen

Dobar prognostičar: Obrad Kesić, Foto: Printscreen

Obrad Kesić, američki analitičar, otkriva u intervjuu za “Alo!” ko će da pobedi na izborima u Americi, zbog čega je za Srbe odlično da to bude predsednički kandidat milijarder Donald Tramp, šta vašingtonska administracija misli o premijeru Aleksandru Vučiću, referendumu u Republici Srpskoj, kao i to da li je Srbiji bolje da se prikloni Rusiji ili Americi.

Region će biti paralizovan

Šta mislite da čeka ovaj region u narednih godinu dana?

- Politička i ekonomska paraliza, ali i stagnacija međudržavnih odnosa. Čekaju nas prepucavanje i dizanje tenzije zbog unutrašnjih politika balkanskih zemalja. Ekonomska situacija je loša i biće takva jer se i u svetu ekonomska kriza produbljuje. Što se tiče politike, na Balkanu imamo izbore svake dve godine i to izaziva još veću nacionalističku retoriku. Onda to oživljava odjeke prethodnih ratova.

- Kada je reč o izborima u SAD, trenutno Hilari Klinton ima prednost. Ipak, Tramp je uspeo da se pozicionira na takav način da se ima utisak da je sve još neizvesno. Ankete koje ispituju raspoloženje birača govore da će ključ Hilarine pobede biti ukoliko na glasanje budu izašle žene i nacionalne manjine. Generalno gledano, žene uvek u većini izlaze na glasanje, a ukoliko uz njih to urade i Afroamerikanci, na primer, onda ona ima čistu formulu za uspeh! S druge strane, ako se to ne dogodi, onda se Trampu otvara put uspeha.

Srbi su pozitivnije raspoloženi prema Donaldu Trampu u odnosu na Hilari Klinton. Zašto Srbi vole Trampa?

- Mislim da za to postoje dva razloga: Srbi imaju negativnu percepciju Hilari Klinton zbog svega što se dešavalo devedesetih godina na Balkanu, a bombardovanje Srbije pogotovo ne mogu da zaborave. To je ostavilo gorak ukus, naročito ovde u SAD, i većina ovdašnjih Srba koji imaju pravo glasa potpuno su preokrenuli svoj pogled na američku unutrašnju politiku. Vrlo retko možete da naiđete na to da su Srbi za Demokratsku stranku, na primer. Jer oni upravo demokrate krive za bombardovanje Srbije. S druge strane, Tramp govori stvari koje su prihvatljive za Srbiju, kao što su pomirenje Amerike sa Rusijom i kritike na račun NATO. Kada je o poslednjem reč, on je rekao da Amerika mora da preispita svoju poziciju i stav prema NATO i da on ne vidi razlog zašto bi ta zemlja ostala članica NATO. Ako ništa drugo, Tramp je najavio da će biti smanjenja američkih sredstava za taj vojni savez, ali i uloge SAD u njemu.

Kako će izgledati politika SAD prema Srbiji ukoliko Tramp pobedi?

- Nisam siguran da će odmah doći do nagle promene politike SAD prema Srbiji. Posle izbora uvek prođe šest do 12 meseci da nova

Vuk Jeremić ima šanse u UN!

Kolike su šanse da Vuk Jeremić pobedi u trci za generalnog sekretara UN, da li će Vašington to pokušati da spreči i kako?

- On se veoma dobro pozicionirao. Vrlo je bitno da je ostao kao kompromisni kandidat između Rusije i Amerike i to je maksimum koji je mogao da očekuje. Ako sve bude kao i dosad, mislim da su mu šanse veoma dobre. Ušao je u uski krug od dvoje, maksimalno troje ljudi, koji vrlo lako mogu da budu kompromisni kandidati velikih sila. Šanse su mu zaista vrlo dobre.

administracija ispuni sva prazna ključna mesta koja su u vezi sa spoljnom politikom države. Tokom prve godinje vladanja novog predsednika, spoljna politika prema Balkanu i Srbiji neće biti promenjena. Ipak, Tramp najavljuje promene u temelju američke spoljne politike, što bi možda otvorilo veći prostor za poboljšanje odnosa između Srbije i Amerike.

Kako se u Vašingtonu gleda na nedavni referendum u Republici Srpskoj?

- Taj referendum nije privukao značajnu pažnju u Vašingtonu, ali američka ambasada u Sarajevu direktno se uključila u to pitanje od samog početka. Inače, ona se uvek uključuje u unutrašnja pitanja BiH i Republike Srpske, tako da Vašington ima saznanja šta se tamo dešava.

Da li će to dovesti do novih turbulencija na Balkanu?

- Ne mislim da će se nešto izuzetno promeniti i krenuti nagore, odnosno da odnosi budu zaoštreniji nego što su sada. Ako pogledate situaciju u BiH, već je bila nestabilna. Nažalost, nekome to veoma odgovara i stavlja Srbiju, Republiku Srpsku i BiH u poziciju zaoštravanja retorike, ali neće biti nikakvih turbulencija.

Da li je Vašington i dalje naklonjen Aleksandru Vučiću ili sumnja da se previše približio Vladimiru Putinu, predsedniku Rusije?

- Nezahvalno je meriti emocije između SAD i vlasti u Srbiji. Evo zašto. Kada je Vojislav Koštunica otišao sa vlasti, ispao je jedan od najvećih neprijatelja američke administracije, dok je prethodno bio pozitivna ličnost kada je zauzeo mesto Slobodana Miloševića. Takođe, bili su oduševljeni Borisom Tadićem kada je trebalo da potisne Koštunicu. Sve dok je Tadić radio ono što su oni očekivali od njega u vezi sa Kosovom i Metohijom, bio je odličan! Ali nisu zadržali takav stav kada je bio poražen na izborima. Čak se nisu ni trudili da mu pomognu. Nema duboke ljubavi između SAD i Srbije. Tu su samo korist i pragmatizam. Sad je situacija takva da Vašington nije najsrećniji kada je reč o premijeru Srbije Aleksandru Vučiću. Ne samo zbog toga što često mora da odgovara na svakodnevne izazove u odnosima sa Hrvatskom, BiH, nego su oni nezadovoljni njegovom prošlošću, još dok je bio član Srpske radikalne stranke. To je obojilo način kako oni njega gledaju, a to je sa dosta skepse. S druge strane, sve dok Vučić sprovodi politiku koja je odana putu da Srbija postane članica EU, kao i dok su zadovoljni napretkom normalizacije odnosa Beograda i Prištine, oni će imati dobre odnose s njim.

Koliko još dugo Srbija može da balansira između Zapada i Rusije?

- Odavno govorim da je balansiranje Srbije između Zapada i Rusije jedina moguća politika. Srbiji je u interesu da nastavi da balansira odnose i sa Rusijom i SAD. Srbija nije u poziciji da se potpuno veže za jednu od najvećih sila, a da za to ne snosi neke ozbiljnije posledice. Opet, Srbija ima luft u tome da trenutno ne pripada NATO i EU i ne mora da sledi tu kolektivnu politiku. Srbija ima dovoljno prostora da može i dalje da balansira. Niko ne može sa sigurnošću da govori o tome kakvi će odnosi biti između SAD i Rusije. Mogu naglo da se poprave ako Tramp bude izabran, a ako se između njih zaoštri situacija, Srbija ima dovoljno prostora da izbegne vezivanje za jednu od tih sila, kao i dokazivanje svoje lojalnosti.

Da li ćemo imati neki veći izazov u klinču između SAD i Rusije od dokazivanja lojalnosti?

- Mislim da će najveći izazov biti za Srbiju da se izbori za svoja legitimna prava i svoje interese. U ovom času, Srbija od EU i SAD, nažalost, nije doživela potpuno uvažavanje njenih interesa, niti razumevanje. Dosad su od nje tražili da upravo ona pokaže veliko razumevanje za njihove potrebe i da stalno popušta pod različitim pritiscima i zahtevima. Pogotovo kada je u pitanju odnos sa Prtištinom. Vidite da stalno stižu zahtevi da Srbija popusti. Mi moramo da izađemo iz takvog odnosa sa EU.

Komentari (5)

joka

02.10.2016 21:28

Pa ni mi....al ko nas pa pita...

mara

02.10.2016 21:46

Gradjani Srbije uglavnom to i znaju, ali se nadaju da ce Premijer imati dovoljno snage i mudrosti radi gradjana Srbije da sto duze izdrzi pritisak,

komaxdoo

02.10.2016 22:05

Srbi imaju negativnu percepciju prema Hilari zbog svega sto se dogadjalo devedestih, zbog bombardovanja, a i zbog svega sto se dogadja danas na Balkanu i svetu i stalne huskaske i politike koju vode u celom svetu , a sve pod plastom demokratije, koje prvo kod njih ne postoji, a i najvise sirotinje u svetu ima njihova demokratija. Oni su olos.

Dana

02.10.2016 22:45

Jadni oni narodi koje Amerikanci vole, dobro im se ne pise. Krvnicki su nas bombardovali, unistili nam zdravlje i infrastrukturu, oteli nam deo Srbije, na Kosovu zaradjuju na nasoj imovini i sad su zadovoljni Vucicem. Licemeri!! Njih samo Bog moze da kazni i prirodne nepogode i katastrofe. Sto se tice izbora njihovog predsednika, nema nama razlike, osim sto nas prezime Klinton podseca na strahote, pa imamo odbojnost prema Hilari Klinton.

M.T.

02.10.2016 23:36

Sve dok premijer bude zagovarao EU,hladan odnos sa Rusijom,prepustanje KiM, nece ga dirati.Ali to nije kraj njihovih zahteva.Bice toga jos i zato mislim da ce ili Vucic odustati ili ce ga oni skinuti.Nepolusnost se uvek kaznjava.Videcemo.A sta se tice gladnih u SAD, ima ih, videla sam ih vlastitim ocima.Kakva demokratija, toga nema nigde.Jaci tabaci.