Vladimir Putin i Donald Tramp
Profimedia
Vladimir Putin i Donald Tramp

Profimedia

Vladimir Putin i Donald Tramp, Foto: Profimedia

Naime, kako je saopštio predstavnik Stejt departmenta, „američke vlasti će bez kolebanja preduzeti kaznene mere prema onim državama koje prekrše sankcije prema Rusiji, uvedene na osnovu Zakona o borbi protiv protivnika Amerike putem sankcija”.

Kako navodi naš dobro obavešteni izvor, ukoliko se sukob Moskve i Vašingtona dodatno zaoštri u narednom periodu, na udaru američkih sankcija bi mogla da se nađe i naša zemlja, odnosno ona ministarstva, lica i preduzeća koja sarađuju sa ruskom vojnom industrijom.

- Amerikanci su rešeni da istraju u konfliktu s Moskvom i hoće da uvedu sankcije onima za koje smatraju da krše njihove sankcije. Tako je i sa onima koji sarađuju s ruskom vojnom industrijom, pa bi na udaru mogla da se nađe i Srbija, ali bi tu pre svega bili pogođeni veći igrači, poput Turske, koja završava posao sa nabavkom S-400 i mnogih drugih - navodi naš dobro obavešteni izvor.

Sankcije na snazi još od 29. januara

Kako navodi Sputnjik, sankcije su stupile na snagu još 29. januara. Tamo se navodi da će pretnja njihove primene sama po sebi naterati treće zemlje i lica da prestanu da sarađuju sa ruskim vojnim sektorom.

S druge strane, Živadin Jovanović, nekadašnji šef jugoslovenske diplomatije, ističe da ne veruje da će SAD otići toliko daleko.

- Ne znam baš da li nam prete sankcije. Srbija vodi nezavisnu politiku i tako treba i da ostane. Vojno smo neutralni i tako treba i da ostane. Sarađujemo sa Rusijom, ali i sa SAD u okviru Partnerstva za mir. Mislim da nije u interesu SAD da nas udaljuje od njih i da neće posegnuti za takvim radikalnim merama, a da ne razmisle dobro pre toga. I njima odgovara da Srbija i SAD nastave sa saradnjom - kaže Jovanović.

Pentagon istražuje ceo Balkan

Podsećanja radi, američki Kongres je nedavno naložio Džejmsu Matisu, šefu Pentagona, da pripremi analizu bezbednosne saradnje svake pojedinačne zemlje Zapadnog Balkana sa Rusijom - Srbije, BiH, Kosova, Makedonije. U zahtevu je tražen detaljni spisak „ruskog oružja i vojne opreme i tehnologije u vrednosti većoj od milion dolara koje je ili kupljeno ili dobijeno od svake zemlje Zapadnog Balkana od 2012. do danas“.

 

Komentari (4)

Marko

10.04.2018 08:43

pa od njih čovekne moze da očekuje nista drugo .samo podlost i licemerje.

Ratko

10.04.2018 10:44

Pa nebi to bilo da nam prvi put uvode sankcije.

888

10.04.2018 11:44

Mi imamo sankcije od svojih domacih,to je ocigledno. A kauboji ostaji kauboji,ZLO .

Era

11.04.2018 08:34

Netrebate vi nista uvoditi dzaba vreme trosite ovi nasi su nam to vec uveli sankcije na bolji zivot i to u zakonu pise smanjenje plata i zabrana povecanja istih tako da mi smo vec pod sankcijama i to par godina unazad