Druga debata Klinton i Tramp
Tanjug/AP
Druga debata Klinton i Tramp

Tanjug/AP

Amerika bira Tramp ili Klinton, Foto: AP

Građani Sjedinjenih Američkih Država danas biraju novog predsednika.

Na dan izbora kandidatkinja Demokratske stranke Hilari Klinton ulazi sa nekoliko procenata prednosti, kako pokazuje većina anketa i nezavisnih analiza, ali i sa bremenom drugog najnepopularnijeg predsedničkog kandidata u istoriji predsedničkih izbora, piše Al Džazira.

Od Klinton je nepopularniji republikanski kandidat Donald Tramp, čije se pobede mnogi pribojavaju, a koja je sve izglednija kako se bliži trenutak kada će američko biračko telo izaći na izbore.

Tramp ima realne šanse da postane predsednik SAD, a razlika koja je išla u korist Klinton svaki dan se poslednjih sedam dana smanjivala.

Zbog svog geografskog položaja SAD su podeljene u vremenske zone što znači da države na istoku počinju ranije da glasaju, pa i rezultati izbora pristižu ranije. Za većinu analitičara rezultati s istoka indikator su raspoloženja birača i u ostalim delovima SAD-a.

Glasanje je tako danas zvanično počelo u selu Diksvil Noč u Nju Hempširu, gde je Klintonova osvojila blago vođstvo od 4-2 u odnosu na Trampa.

Po tradiciji, glasači sela Diksvil Noč u Nju Hempširu glasaju prvi odmah posle ponoći po lokalnom vremenu (6.00 po centralnoevropskom vremenu), glasanje se završava kada glasaju svi registrovani birači. To pravilo važi i za druga mala mesta s malim brojem birača u toj saveznoj državi na severoistoku SAD.

Prva birališta počinju da se zatvaraju u 19 časova po lokalnom vremenu (1.00 u sredu po centralnoevropskom vremenu).

Građani se žalili na duge redove

Posle višenedeljnih tvrdnji republikanskog kandidata Donalda Trampa da će izborni dan u SAD biti obeležen nepravilnostima i zastrašivanjem, na biralištima su zabeleženi samo rutinski problemi poput dugih redova, ili zastoja u radu kompjutera. Na glasačkom mestu u Teksasu se, tako, pokvario kompjuter koji koristi izborno osoblje, u srednjoj školi u predgrađu Hjustona, zbog čega su zvaničnici nakratko preusmerili glasače na drugo glasačko mesto nekoliko kilometara dalje, ali je kompjuter u međuvremenu zamenjen drugim i glasanje je tamo nastavljeno.

U Juti, izborni zvaničnici navode da je došlo do problema sa glasačkom mašinom u južnom delu države zbog čega je osoblje moralo da upotrebi papirne listiće. Zvaničnici iz službe za zaštitu birača, nacionalne linije za pružanje pomoći glasačima, kažu da su primili 63 prijave o mogućem zastrašivanju od glasača u Pensilvaniji oko do 11.00 sati po lokalnom vremenu.

Policija u Filadelfiji saopštila je da nije dobila nijednu prijavu o eventualnim problemima na bilo kom glasačkom mestu.

Najviše pogleda usmereno je prema „neodlučnim“ državama: Floridi, Ohaju, Severnoj Karolini, Pensilvaniji i Virdžiniji.

Analitičari kažu da ako Tramp osvoji tri od pet ovih država, Klinton mora biti veoma zabrinuta za konačni rezultat izbora, a ako osvoji četiri od pet "neodlučnih" država, onda je njegova pobeda gotovo zagarantovana.

Navedene države nose veliki broj elektorskih glasova i u protekle tri decenije bile su raspoređivane na oba pola američke političke scene.

Pored navedenih, analitičari smatraju da je neophodno pažljivije pratiti izbore u sledećim državama: Mein, Viskosin, Mičigen, Nju Hampšire, Arizona, Kolorado, Ajova i Nevada, a posebnu pažnju treba usmeriti na rezultate u Arizoni, koja šalje 11 elektora.

Države koje su tradicionalno bile za republikanske predsedničke kandidate i za koje se pretpostavlja da će podržati Donalda Trampa su: Južna Karolina, Kentaki, Džordžija, Teksas, Misisipi, Alabama, Luizijana, Arkanzas, Misuri, Indiana, Zapadna Virdžinia, Tenesi, Oklahoma, Nebraska, Kanzas, Ajdaho, Severna i Južna Dakota, Montana, Vajoming i Aljaska.

Za Klinton se očekuje da podršku dobije iz sledećih saveznih država: Vermont, Rod Ajland, Njujork, Nju Džersi, Masačusec, Konektikat, Delver, Merilend, Ilinois, Minesota, Kalifornija, Oregon, Vašington, Nju Meksiko i Havaji.

Kuriozitet ovogodišnjih predsedničkih izbora je što prvi put u istoriji žena može doći na čelo države i to  supruga jednog bivšeg američkog predsednika, Bila Klintona.

Izbor Trampa značio bi da bi su demokrate izgubile predsedničko mesto, na kojem je bio Barak Obama, a sam Tramp postao bi prvi predsednik milijarder.

Save

Tagovi