Milenko Gordić
Privatna arhiva
Milenko Gordić

Privatna arhiva

Milenko Gordić, Foto: Privatna arhiva

Gordić je pred američkim sudom rekao da je zalutao preko kanadske granice prelazeći Dugin most na Nijagarinim vodopadima i priznao da je nosio pištolj kalibra 45 milimetara.

Uhapšen je dva dana pre Božića na putovanju istorijskom Routom 66, na kojoj je obišao nekoliko nacionalnih parkova. Njegovi problemi su počeli kada mu je prijatelj iz detinjstva, koji sada živi u Teksasu, dao pištolj za zaštitu. Zadržao ga je dok je putovao kroz Ameriku. Niko nije znao da nosi pištolj kada je prilikom razgledanja Nijagarinih vodopada zalutao i završio u ​​Kanadi. Ni u jednom trenutku nije krio od vlasti da ima oružje. Kada je izjavio da imao pištolj, kanadski granični službenici su odbili da ga prime. Uhapšen je i izveden pred američki sud.

U ponedeljak je federalni sudija SAD saslušao njegovu priču o četvoromesečnoj patnji i poštedeo ga zatvora, jer je priznao krivicu.

- Čini se da Gordić nije vlasnik pištolja. Prijatelj iz Teksasa mu je dao oružje zbog lične zaštite i nije znao ništa o zakonskim zabranama. Procenili smo da se optuženi, inače, pridržava zakona. Uverili smo se da je dobra osoba i da nije imao nikakve loše namere - rekao je sudija. Gordić je posle presude radosno odahnuo, govoreći: „Pao mi je veliki kamen sa srca”.

- Mislio sam da nikada neću ići u zatvor. Znao sam da postoji neki problem, ali znajući da je ovo zemlja ljubavi, bio sam uveren da bi ovo trebalo posmatrati kao poštenu grešku - rekao je Gordić posle oslobađajuće presude.

Bio je suočen sa optužbom za posedovanje oružja bez dozvole i deportacijom, ali nikada nije izgubio veru u pravosudni sistem.

Pomoćnik saveznog javnog pravobranioca je posle svega rekao da je Gordić dobrodošao u Ameriku.

- Može da se vrati i poseti SAD, ali bez pištolja - uz osmeh je rekao tužilac.

Gordić je u ponedeljak uveče trebalo dobrovoljno da napusti Ameriku, ali je bio primoran da se suoči sa još jednim ružnim poglavljem svog boravka. Automobil javnog pravobranioca obijen je dan uoči suđenja, a iz njega je ukaradeno mnogo Gordićevih stvari, među kojima su bile kamere i odeća.

Ruta 66 zauvek u pamćenju

Gordić je u jednoj od reportaža sa putovanja kroz Ameriku napisao da vozači koji dožive Rutu 66 zauvek pamte slobodu i nepregledna prostranstva.

- Vožnja se nije mnogo razlikovala od uobičajene gradske vožnje sve do mesta Viktorvil, u kojem je nezaobilazni muzej “Route 66”. Na izlasku iz tog mestašca nailazi se na prvi veliki natpis na asfaltu „Historic Route 66” i pogled na nepregledna prostranstva u koja je ovaj put utkan. Deo puta u Kaliforniji, od mesta Brestov do Nidlesa, neverovatan je jer postoje delovi gde vozite asfaltom iz polovine prošlog veka - napisao je Gordić.

 

Komentari (1)

Vuki

11.05.2017 05:42

Nije trebao, bas toliko da se zeza..