BIA rešava otmicu  i svakog trenutka  se očekuje rasplet
Profimedia
Oliver  Potežica
Oliver Potežica, Foto: Pančevo.rs

U tom incidentu, pucano je i na našeg ambasadora u Libiji Olivera Potežicu, koji je iz incidenta izašao neprovređen. Kako „Alo!“ saznaje u bezbednosnim strukturama, posebno se istražuje umešanost našeg ambasadora u ovu otmicu! Prema našim dobro upućenim izvorima, za saučesništvo u otmici osumnjičen je izvesni Haudi Ganudi, libijski državljanin, koji je bio u pratnji naših diplomata i koji je ranjen.

Očajan: Muž  Aleksandar (levo)
Očajan: Muž Aleksandar (levo), Foto: Goran Srdanov

 

Porodica strepi

Dok je trajala potraga za našim državljanima, u domu porodice Stanković u Padinskoj Skeli svi su s nestrpljenjem očekivali vesti, a podršku su pružale brojne komšije i prijatelji. Slađanin suprug Aleksandar nije želeo da priča s medijima. Kako smo saznali, on je sa ćerkama boravio u Libiji sve dok tamo nije izbio građanski rat. Tada se vratio u Srbiju s decom, a ona je ostala u diplomatskoj službi. Komšije kažu da je Slađana pre 15 godina ostala bez majke i oca, kada su nastradali u nesreći.

 - Ganudi je osumnjičen za saučesništvo u otmici. Ranjen je rikošetom, a poreklom je upravo iz Sabrata, mesta gde se i dogodio incident. On je inače prijatelj ambasadora Potežice i sve okolnosti su prilično sumnjive.

 

Izgleda da je sve bilo i te kako dobro isplanirano - kaže naš izvor. Prema njegovim rečima, indikativno je da iako su sve diplomate napustile Libiju zbog nestabilne situacije, Potežica je insistirao da ostane. Tako je Srbija postala jedina evropska zemlja koja se nije evakuisala.

 

Ćerke je čekaju: Slađana  Stanković
Ćerke je čekaju: Slađana Stanković, Foto: Promo


- Mi smo još u julu sugerisali povlačenje naše ambasade jer je bilo saznanja da situacija nije bezbedna. Međutim, mi se jedini nismo povukli jer je procena i insistiranje ambasadora bilo da je situacija bezbedna. Međutim, postoje podaci koji govore da je on u stvari čekao da završi određene poslove u Libiji - navodi naš izvor.

BIA rešava otmicu  i svakog trenutka  se očekuje rasplet
BIA rešava otmicu i svakog trenutka se očekuje rasplet , Foto: Profimedia

Komentari (13)

gadafi

10.11.2015 08:54

treba ispitati kome je izdavao vize i koliko viza je izdao u tripoliju taj nesposobni potezica?

fuda

10.11.2015 17:34

@gadafi - Bila sam u Libiji i jedva zivu glavu izvukla. tadasnji ambasador mi nije nista pomogao da se spasem naj primitivnije zemlje a isla sam kao zdravstveni radnik u Misuratu grad kraj samog mora . Boravak mi se svodio naposao i kucu. Maltretirana naj strasnije.

savski venac

10.11.2015 10:33

I jedno pitanje koje "nema odgovor": sta radi nasa ambasada u zemlji gde se ratuje? Da li pare, pare, pare mogu da joj vrate mir, da je izbave iz kandzi koje su je otele, tesko, a zasto, zbog para, zbog para smo na sve spremni pa i u beli svet da odemo a decu da ostavimo...

Teodora

10.11.2015 11:15

Tako se to radi u državi koja nije ni država kora od banane, a kamoli bana država - sugerisali su zatvaranje ambasade, umesto da je naloženo da se ambasada zatvori u roiku od 24 sata i osoblje povuče u Srbiju! Ovako, očekivati da vučić, koji je i sam debelo ogrezao u aferama, otkrije da je njegov službenik učesnik u aferi...teško. A možda i nije, jer je vučić majstor u svaljivanju odgovornosti i izbegavanju krivice. Svi su krivi, samo je on mučenik protiv koga su svi i koga svi napadaju.

Nada

10.11.2015 11:29

Taj ambasador je 2010godine ostavio nase radnike na ulazu u aerodrom Tripoli kad je izbila revolucija. Pobegao je sa aerodroma. Nase ljude je spasao ambasador BIH koji je podigao zastavu svoje zemlje i pozvao sve svoje sunarodnike da udju u zgradu aerodroma i time se spasu od neprestane pucnjave. Isti taj ambasador je poveo i nase zemljake i njih uveo u zgradu. Necu da pisem sta su sve nasi ljudi izgovorili na racun ambasadora. I pored toga on je opet postavljen na to mesto. Sramota

qwertyu

10.11.2015 14:36

za mnoge je kriv ambasador.gde ide i sta radi u ratom zahvacenoj zemlji i izlaze ljudstvo da stradaju.

@qwerttyu

10.11.2015 17:40

@qwertyu - Gosp. qwertyu, grešite. Ambasador je nebitan lik. Problem je vrh države, a naročito ministarstvo inostranih poslova i ministar, zbog ostanka ambasade i osoblja u zemlji koja de facto i de jure ne postoji, koja je totalno razbucana i gde vlada stravičan haos.

Nada

10.11.2015 16:35

Taj ambassador nije bez materijalnih razloga tamo. Pitajte nase privrednike koliko je trazio da in spoji sa libijskim partnerima. Inace Niko normalan ne ide kolima iz Tripoli za Tunis . Svi idu avionom. I zasto je vodio blagajnicu? Verovtno ce da prijavi da su mu oteli pare. Zasto ovo sve znam zato sto saradjujem sa Libijom I istog ambasadora Sam prozvala 2010 zbog napustanja radnika u novinama. Posle Sam moralat da se izvinjavam da bi on dao izlazne vize nasim ljudima koji su ostali. MIP sve zn

strasno

10.11.2015 18:06

cim sam cula njegovu izjavu posle otmice ( i mene bi da nisu bila deca u kolima), rekoh suprugu ovaj mi je mutan, a moj dragi kaze, stalno si u nekoj teoriji zavere....

Zoran - Tico - Tico

10.11.2015 18:18

Potežica. U bukvalnom prevodu najpre označava čoveka koji je poteži. U svemu, kao Trepča, osim što je u Libiji. Njegov karakter oslikava i sklonost ka potezanju. Poteže rakiju a, poteže i pištolj (kažu da je i zapucao prema otmičarima). Čujem da, katkad, poteže i pečat ako platiš da ti ga lupi! Što se tiče ljudi, koje treba spasiti, opet potegne. Potegne da beži! Ovog, sramotnog SPS - piona, treba konačno, skloniti sa table!

GRADIMIR

10.11.2015 19:38

KADAR SPS.DOVOLJNO GOVORI O KAKVIM LJUDIMA JE REC.

mrNO

10.11.2015 20:24

Nije bitno iz koje je partije krivac bitno je da odgovara i da to dvoje vrate glave na ramenima. A ako su već znali da anbasador nešto mulja što ga nisu povukli i sudili ako treba ?

rakeli

10.11.2015 23:32

Potezica ambasador? Jos on i odredjuje do kada ce ambasada da bude aktuelna....pa sad sve odgovorne o banderu