Pas i mačka
Profimedia
Pas i mačka

Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Doktorka Helen Luis Bruks sa fakulteta u Liverpulu pokazala je da kućni ljubimci pomažu ljudima sa ozbiljnim bolestima poput depresije, šizofrenije i bipolarnog poremećaja.

- Kućni ljubimci tim ljudima pružaju dubok osećaj ''ontološke sigurnosti'', odnosno osećaj stabilnosti, kontinuiteta i životnog smisla - objavljeno je u časopisu ''BMC Psychiatry''.

Naučnici su proučavali uticaj mačaka, pasa, hrčaka, ptičica, pa čak i zlatnih ribica na psihički obolele.

Kućni ljubimci su im pružali osjećaj bezuslovne ljubavi i podrške i ublažavali brige, usamljenost i tugu.

- Kućni ljubimci ne osuđuju, prihvataju i podržavaju bezuslovno, što bolesnici često ne dobijaju od porodice ili društva - rekla je Bruks.

Dodatno, neke od vlasnika ljubimci prisiljavaju da ostanu povezani sa spoljnim svetom i uključe se u fizičke aktivnosti i socijalne kontakte.

- Ljubimac im uz to pomaže da zadrže osećaj posebnosti, dostojanstva i egzistencijalnog smisla - zaključila je Bruks.

Komentari (2)

Цицка

19.07.2018 07:49

Чему толика истраживања за нешто што се и голим оком може видети , нисам проучавала лудаке по том питању али старе људе јесам и приметила сам да су старим људима животиње мелем на њихову рану, да ли је рана од старости, усамљености, занемаривања, остављања, туге, беса није важно све се излечи код старијих псом нисам сигурна за мачке , мада би можда и мајмунчићи били сличног дејства . Ето сада сам се сетила а када би старачки дом био у саставу неког рецимо Золошоког мањег врта , ту би могли стар

Цицка

19.07.2018 07:58

По Золошком врту би старији људи могли и да се шетају, "лекови" би били још разноврснији , ишли би од кавеза до кавеза па шта им се највише свиђа ту би се задржавали , ту је и дрвеће и зеленило , шетња на свежем ваздуху , све би то могла војска да уради од својих објеката које ће да прода буд зашто , са мало запослених могла би да има рај на земљи са уносним послом . Не мора Золошки врт могу рецимо Коњи да се гаје где би старији долазили да их милују , да их чешљају а и то би био бизнис са тим к